Cuma, Mart 28, 2008


ZENDA MAHKUMU


Anthony Hope

İngiliz yazar Anthony Hope'ın dünya edebiyatına kazandırdığı, günümüze dek sahnelenmiş pek
çok tiyatro versiyonu olan, birkaç kez sinema filmi de çekilen ünlü klasiği: Zenda Mahkumu.
Bu kısa romanın konusu şöyle:

Rudolf Rossendyll gençtir, zengindir ve İngiltere'nin soylu ailelerinden birine mensuptur ama Ruritania Kraliyet Ailesinin kızıl saçlarına ve düz, uzun burnuna sahiptir (yıllar öncesinde yaşanmış bir "yasak ilişki" sonucu).

Yeni kralın taç giyme törenine katılmak için Rudolf, köklerinin ait olduğu Ruritania'ya gitmeye karar verir. Zenda'ya gelir ve kısa bir yürüyüş yapmak için ormana girer. Ormanda uyuyakalır, uyandırıldığında karşısında, kendisini büyük maceralara atacak yeni kralın adamlarından Sapt'la tanışır. Rudolf'un kralla olan şaşırtıcı benzerliği Sapt'ı şaşkına çevirir. O sırada yanlarına kral ve adamı Fritz de gelir, onlar da bu benzerliğe şaşarlar. Hep birlikte ormanda, Dük'ün evinde ziyafet düzenlerler. Kral, Dük'ün armağanı şaraptan içer. Taç giyme günü gelir ama kral şarabın etkisiyle uykuya dalmış ve uyanamamıştır. Kralın adamları Sapt ve Fritz, Rudolf'un krala olan benzerliğinden faydalanarak kral kendine gelene dek yerine Rudolf'un geçmesine karar verirler. Planlar yapılır ve Rudolf, kralın yerine geçer. Kral olarak geçirdiği günlerde prenses Flavia ile tanışır ve ona âşık olur.

Bu arada kralı (yani Rudolf'u) canlı olarak karşısında gören Dük Michael, şaşkına döner, şüphelenir ve olayın aslını öğrenir. Asıl kralı kaçırır ve Zenda Kalesi' ne kapatır. Kral artık "Zenda mahkumu" dur.

Dük Michael'in adamı Hentzaulu Rupert'le olan kavgası, Rudolf ve arkadaşlarının mahkum kralı kurtarmalarını kolaylaştırır. Kral kurtulur ve tahtına geçer. Rudolf da İngiltere'ye geri döner.

Kitap, sayfa sayısı az olduğu ve ara ara resimli olduğu için çok çabuk okunuyor.

Kitap, "Demir Maskeli Adam"ı çağrıştırdı bana. Onun kadar lezzetli bulmasam da yine de "bir ay"da yazılmış bir kitabın bu kadar başarı sağlayabilmesi, sinemaya, tiyatroya uyarlanması kitabı önemli yapıyor.

Benim gibi klasik okumaya meraklıysanız okuyun ama yoksa, çok da elzem değil...

iyi okumalar...

Bilge Kültür Sanat, 2003 basımı, 76 sayfa

2 yorum:

ilham perisi dedi ki...

merhaba.
Benden palyaço çizmemi istemişsin ama yorumlanmaya açık bir palyaço kısmını anlayamadım.Renkli bir resim olacak değil mi??

Unknown dedi ki...

merhaba, istediğin gibi renkli ya da siyah- beyaz. Yorumlanmaya açık derken, klasik bir palyaço değil de farklı bir palyaçoyu kasdetmiştim.
ağlayan palyaço gibi, maskeli gibi...
çizer sensin, senin hayal gücüne bırakıyorum.
çok teşekkürler şimdiden.
sevgiler...