Pazartesi, Temmuz 23, 2007


ESRAR-I CİNAYAT

Ahmet Mithat Efendi

Türk edebiyatının roman fabrikası denecek kadar çok eser vermiş olan yazarı Ahmet Mithat Efendi'nin Türk edebiyatında ilk polisiye roman olma özelliğini taşıyan "Cinayetlerin Sırrı" adıyla bu kitabı, polisiye sevenleri memnun edebilecek bir kitap. Yazar bu kitapla bir ilki gerçekleştirmiş, çok da başarılı olmuş.

Konusuna gelince; Öreke Taşı'nda işlenen üç cinayeti aydınlatmak işi müstantik(dedektif) Osman Sabri'ye verilmiştir. Osman Sabri ve kılık değiştirme ustası olan yardımcısı hafiye Necmi olayı aydınlatmaya çalışırlar. Üç cinayete görünürde intihara benzeyen bir olay daha katılır. İşleri zordur çünkü şüphelilerden biri paşa tarafından korunmaktadır. Osman Sabri, paşaya rağmen olayı çözmeye kararlıdır. Kitabın büyük bir kısmında mektuplarıyla kalpazan Mustafa da olayları açığa çıkarmaya ve itiraf etmeye çalışır...

Her yerde olduğu gibi bu kitapta da iyi ile kötünün savaşını görüyoruz ve hiçbir kötülüğün cezasız kalmayacağını da. Özellikle kalpazan Mustafa'nın akıbeti yasalardan, mahkemelerden ve hapisten kaçılsa bile İlahi adaletten kaçılamayacağını çok ilginç bir sonla gösteriyor.

Polisiye okumayı seven biri olarak kendi yazarlarımızdan birinin eserini okumak bana daha sevimli geldi. Ayrıca yayınevi de kitabı çok güzel sunmuş. Gerek kapak olsun gerek kitap ebatı ve sayfa düzeni çok güzel olmuş. Bir de kitabın başında yazarı ve eseri detaylı şekilde anlatmış. Kısacası okunması gereken bir kitap.

Hiç yorum yok: