Pazartesi, Temmuz 02, 2007


LEYLÂ ile MECNUN

İskender Pala

Divan edebiyatı dalında profesör olmuş bir yazarın Sayın İskender Pala'nın elinden çıkmış bir kitap olduğu için divan edebiyatının bizlere okuması zor gelen ama anlatışın, sanatın, duygunun zirveye çıktığı o tadıyla yoğrulmuş meşhur Leyla ve Mecnun efsanesinin, Fuzuli kalemiyle yazıldığı mesneviden yola çıkılarak yazılmış aşk kitabı.

Otuzdan fazla Türk şairi tarafından yeniden yazılmış bu Leyla ile Mecnun'lar arasında bu kitabı herkesin okumasını, kişisel kütüphanelerinin en nadide yerine koymalarını tavsiye ederim. Kitabın daha kalın olacağını sanıyordum, biraz buruklukla okumaya başladım ama duygu ve uslup o kadar doyurucu ki resimlerle birlikte, kitabı okuyup kapağını kapattığımda son hüzünlü de olsa mutluydum çünkü harika bir kitabım olmuştu tekrar tekrar okuyacağım.

Şimdi Leyla ile Mecnun'a gelelim:"İlla Leyla,illa Leyla" dilinde bu lafızla Mecnun'a dönmüş Kays; "Senin yoluna sarf olmayacak mücevher, nedir ki yükten başka?.."diyen ve bu deyişle bu dünyada kavuşamamanın acısıyla ölümü arzulayan Leyla... Maddeden mecaza doğru bir işleyiş, bir yürüyüş, mecbur ve gönüllü bir sürünüş... Sen de büyüdün Kays, Leyla da büyüdü, kuzular da...Aşka halel getirmediniz, leke sürmediniz alnınıza ve dillerde, kalplerde efsane oldunuz. Sadakati öğrettiniz, yanmayı, yakmayı, mumu, pervaneyi, AŞK'ı öğrettiniz. Nereden başlarsak başlayalım bütün yolların sonu o menzile çıkar, bunu öğrettiniz; Leyla'dan Mevla'ya geçtiniz; yandınız ve yaktınız...

Hiç yorum yok: