Cumartesi, Eylül 22, 2007

AGATHA CHRISTIE kimdir?


Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare’dan sonra en çok satan yazardır.

Agatha Miller, İngiltere’nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890’da doğdu. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden Archibald Christie ile evlendi. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları var.

Christie, yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazdı. Ayrıca 25 Kasım 1952’de Londra’da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı’nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza attı.

Christie’nin 1920’de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style" (Ölüm Sessiz Geldi), aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot’nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot’yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullandı.

Hercule Poirot, zekası, espri yeteneği, keskin gözlemciliği ve Avrupalı inceliği ile seçkinleşen Belçikalı bir dedektiftir. Cinayetleri “küçük gri hücreler” dediği beynini kullanarak çözmesi ve bu arada da İngiliz yüksek sınıfının özel yaşamının saklı yönlerini ortaya dökmesi ile tanınır. Agatha Christie’nin arka arkaya yazmaya başladığı polis romanları Poirot tipine uluslararası ün kazandırdı. Yazar ayrıca Miss Marple adının verdiği bir tip daha yarattı. Sevimli bir yaşlı kız olan amatör dedektif Miss Marple da çok tutuldu. 1928’de ilk kocasından boşanıp Max Mallowan’le evlendikten sonra birçok ülke gezip görme fırsatı bulan Christie’nin romanları 1930’larda çoğunlukla uluslararası mekânlarda geçmeye başladı.

Hayranlarınca her kitabı beğenilmekle birlikte, Agatha Christie’nin edebi kaygılarla yazdığı bazı romanlar eleştirmenlerin de dikkatini çekti. Örneğin Roger Ackroyd Öldürüldü romanının anlatıcısı katilin kendisidir. On Küçük Zenci ise polis romanının klasikleri arasındadır. Ölümünden sonra yayınlanan Son Perde ise, yazar ilk romanının geçtiği mekân olan Styles’daki eve döner ve cinayeti Harcule Poirot’ya işletir. Agatha Christie, İngiliz töre romanı geleneğinde yazdığı polis romanları ile dünya edebiyatında kendine özgü bir yerin sahibi olmuştur.
Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi ve film oldu. 1974’de "Doğu Ekspresinde Cinayet", 1957’de "Witness for the Prosecution" (Beklenmeyen Şahit), 1978’de "Nil’de Ölüm" en başarılı olan filmlerindendir.

Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazdı. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowan ile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitapları da vardır. 1971 yılında İngiltere’nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını aldı. Agatha Christie 12 Ocak 1976’da hayata gözlerini kapadı.

Yazarın kitapları:

Cinayetler Oteli
Cesetler Merdiveni
Ölümün Tam Zamanı
Dersimiz Cinayet
Üç Yanlış Üç Ceset
Cinayet Alfabesi
Noel'de Cinayet
Bağdat'a Geldiler
Briç Masasında Cinayet
On Küçük Zenci
Ölüm Çığlığı
Elmayı Yılan Isırdı
Köşkteki Esrar
16.50 Treni
Acı Kahve
Beklenmeyen Misafir
Bilinmeyen Hedef
Büyük Dörtler
Cenazeden Sonra
Cinayetler Kulübü
Doğu Ekspresinde Cinayet
Fare Kapanı
Filler de Hatırlar
Işıklar Sönünce
Mavi Trenin Esrarı
Nil'de Ölüm
Ölüm Büyüsü
Ölüm Diken Üstünde
Ölüm Oyunu
Porsuk Ağacı Cinayeti
Sıfıra Doğru
Sonuncu Kurban
Şampanyadaki Zehir
Üç Perdelik Cinayet
Üçüncü Kız
Ve Perde İndi
Zehri Kim Verdi
Ölümün Sesi
Sevimli Örümcek
Son Haber
Şeytan Dönemeci
Beş Küçük Domuz
Frankfurt Yolcusu
Roger Ackroyd Cinayeti
Ölüm Kapıda Bekliyordu


www.altinkitaplar.com, www.tr.wikipedia.org

4 yorum:

YILDIZNAF dedi ki...

Merhaba Seker Kiz,
Sanirim on onbes yaslarinda okumustum On Kucuk Zenci'yi ve okurken meraktan catlamistim. Gercekten muthis bir yazar....Tekrar bulup okunmayan kitaplarini okumali...Ne guzel bir tanitim olmus...Bir de ben senin gunluk hayatini, duygularini duslerini paylasmani bekliyorum arasira...Mutlaka yazmalisin...Melek yuzu o guzel gozlerinden operim. Sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Nefis yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Benim küçük bir dünyam var, belki de bu yüzden içimde büyüttüğüm dünyamı yazıyorum ama yine de kendimden bahsedeceğim. Bu arada önceki yazılarımda kendimden birşeyler yazdım aslında, yazmaya devam...

SERAP dedi ki...

Ah biliyordum ama bu yazınızdan sonra eksikliği daha çok anladım çünkü ben hiç Agatha Christie okumadım.İlk alacaklarım arasına ekliyorum dediğiniz kitabı.Yıldıznaf'a da katılıyorum ben de sizin alçakgönüllülük yapıp küçük diye tabir ettiğiniz dünyanızı merak ediyorum.Kuzumdan kuzunuza;benden size selam olsun.

Unknown dedi ki...

sevgili Eylül, teşekkür ederim güzel yorumun için. En yakın zamanda okumalısın eğer polisiye seviyorsan.
alçakgönüllülük yapacak kadar yüce gönüllü değilim ne yazık ki ama çok teşekkür ederim öyle düşündüğünüz için.ben de herkes gibi bu dünyada bir noktayım sadece.
benden de size kucak dolusu sevgiler...