Cumartesi, Ekim 20, 2007

ÇARPIK EVDEKİ CESETLER

Agatha Christie

İkinci Agatha Christie kitabım, 1973 basımı, Altın Kitaplar'dan Gönül Suveren tercümesiyle Çarpık Evdeki Cesetler.
Büyükbaba, iki oğul, eşler,çocuklar ve teyzeden oluşan kalabalık Leonidas ailesinin en büyük ferdinin ölümüyle başlar her şey. Büyükbaba Leonidas, ilacına katılan göz damlasıyla zehirlenerek öldürülmüştür. Bütün şüpheler Bay Leonidas'ın genç eşi üzerinde toplanmaktadır.
Bu sırada Bay Leonidas'ın büyük torunu Sophia ile evlenmek düşüncesinde olan Charles, babasının Scotland Yard'ın müdür muavini olmasından istifade ederek polis müfettişi Taverner ile birlikte tahkikat için Leonidasların çarpık ev diye adlandırdıkları tuhaf görünüşlü malikanelerine ziyaretlerde bulunur. Bu ziyaretler sayesinde hem aile üyelerini daha yakından tanıyacak hem de cinayet olayını aydınlatarak Sophia'yı kendisiyle evlenmeye ikna edecektir. Suçlunun bulunmasıysa sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Zira herkes suçlu olarak Bayan Loenidas'ı ve onun genç aşığını görmektedir.
Cinayeti işleyenin kimliği, ancak kendisi de ölünce ortaya çıkar; cinayet sebebiyse çok basit, adeta çocukçadır...

Tahmin edilmesi zor bir A.C. kitabı daha. Belçikalı dedektif Hercule Poirot, bu kitapta yok. Bu defa olayı Charles, yani torun Leonidas'ın erkek arkadaşı aydınlatmaya çalışıyor.
Güzel, sürükleyici, katilin kimliğinin ve cinayeti işleme nedeninin enteresanlığı yönünden farklı bir A.C. polisiyesi.
Üçüncü ve şimdilik son A. C. kitabım "Evans'a Neden Sormadılar?", yorumuysa yakında...

1 yorum:

Enes dedi ki...

yazınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.