Cuma, Ekim 26, 2007


ÇOCUK
KALBİ

Edmondo De Amicis


7'den 70'e okunulacak bir kitap... Peki neden 7'den 70'e?... Evet, kitap adı ve bir ilkokul öğrencisinin günlüğünden oluştuğu için bir çocuk kitabı ama kitap sadece bir çocuk gözüyle hayatı anlatmıyor; bunun yanında annesinin, babasının kahramanımız Enrico'ya yazdığı nasihat yüklü mektuplar da var. Dolayısıyla bir çocuğun gözünden dünyayı görmek, ebeveyn olarak bir çocuğu hayata hazırlamak isteyen büyükler için de önemli bir kitap.

İtalyan yazar Edmondo De Amicis'in dünya edebiyatına kazandırdığı, 100 yılı aşkın süredir var olmasına rağmen değerini yitirmeyip, aksine hâlâ severek okunan dünya klasiği Çocuk Kalbi, üçüncü sınıf öğrencisi Enrico'nun bir ders yılını anlattığı, günlük kurgusuyla yazılmış, ara ara aylık öykü adı altında yine tüm kitabın içeriğinde olduğu gibi vatanını seven, cesur ve kahraman çocukların hikayelerinin anlatıldığı , anne ve babasının Enrico'ya yazdıkları nasihat veren duygu dolu mektupların dahil olduğu, bütünüyle bir çocuğun dünyasının anlatıldığı bir roman.

Yazar idealist bir bakışla, her kesimden insanın ( işçinin, oduncunun, mühendisin, avukatın v.s.) çocuklarını birlik içerisinde sınıf ayrımı olmadan bir belediye ilkokulunda buluşturmuş. Bu öğrencilerle birlikte, öğrencileri için, kendileri hasta bile olsalar eğitime devam eden vefakâr öğretmenleri, küçük kahramanları bunlara ilaveten vatan-millet sevgisi, İtalya'nın birliği, arkadaşlık, dostluk gibi değerleri harmanlayıp, aralara "ibret" öyküleri serpiştirerek bir çocuğun dünyasına inebilmek adına önemli bir kitaba imza atmış.

Kitapta sadece okulda verilen eğitimden bahsedilmemiş, ilave olarak anne ve babasının Enrico'nun eğitimi, arkadaşlarıyla olan ilişkisi üzerindeki tutumları da çok etkileyici ve tüm ebeveynlere yol gösterecek nitelikte. Babasının Enrico'ya verdiği insanlık derslerinden birkaç örnek alıntı:

"Ancak eğitim okulda öğretilenlerle sınırlı değildir kuşkusuz. Bir de anne babalarımızdan öğrendiğimiz insanlık dersleri vardır. Enrico'nun babası, oğlunun sınıf arkadaşı kambur Nelli evlerine geldiğinde yemek odasının girişindeki kambur soytarı Rigoletto tablosunu kaldırır. Enrico'nun eve gelen bir diğer arkadaşı küçük duvarcı Antonio'nun ceketiyle sedirde bıraktığı beyaz lekeyi çocuğun gözü önünde temizlemesine babası engel olur. Kurunca kendi kendine giden oyuncak trenine hayran kalan yoksul Precossi'ye treni hediye etmesi için Enrico'ya gizlice telkinlerde bulunan yine babasıdır."
( Kitapta son söz mahiyetinde Gamze Varım imzalı yazıdan alıntıdır.)

Romandaki öğretmen, öğrencilere aylık öykü adında "ibret verici" hikayeler yazdırır. Bu hikayelerden, fakir düşen ailesini rahatlatmak için Cenova'dan Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e kadar gitmeyi göze alan fedakâr annesinden haber alamayınca onu bulmak için ardından tek başına Arjantin'e giden küçük Marco'nun hikayesi oldukça dokunaklıdır.

Son söz olarak; Saint Exupery'nin Küçük Prensi'ni tavsiye ettiğim gibi, E.D.Amicis'in Çocuk Kalbi'ni de tüm çocuklara ve içindeki çocuğu yitirmemiş tüm büyüklere tavsiye ediyorum.

5 yorum:

SERAP dedi ki...

Neden bu tarz kitapları hep ilk sınıflarda okuturlarda, hatırlamamızı engellerler?Ben bu kitabı çok seneler önce okudum ve inanın ki günlük olmasının dışında hiçbirşey hatırlamıyorum.Bir kez daha anladım ki bazı kitapları aralıklı yıllarla okumak, en azından göz gezdirmek lazım.
Sevgiyle kal...

Unknown dedi ki...

size kitabı hatırlattığım için sevindim.
kesinlikle sizinle hemfikirim, bazı kitapları tekrar tekrar okumakta fayda var, mesela Küçük Prens,Don Kişot ve Âmâk-ı Hayal gibi...

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

ilkokul 5'te okumuştum. güzel bir kitaptı. eylül ilgin'in yorumuna katılıyorum. çocukken okuyunca insan bir şey anlamıyor. büyüyünce daha bir içine işliyor. Bu yıl andersen'den masallar ve La Fontaine'den masallar'ı okudum İş Bankası yayınlarından. Çok keyif aldım, ders aldım. Tavsiye ederim

Butterfly dedi ki...

Evet evet nasıl unutmuşum bu kitabın güzelliğini, bir daha okumalı ve ne hissettiğime bakmalıyım:) tesekkurler

Unknown dedi ki...

sevgili yonca, hoş geldiniz. Ben de Andersen masallarını okunacaklar listeme almıştım. umarım okuduktan sonra yorumlarıma yorumlarınızla eşlik edersiniz.

sevgili butterfly, hoş geldiniz.
Okuduktan sonra da yorumlarınızı beklerim.