Cumartesi, Aralık 22, 2007

BEYAZ GECELER

Dostoyevski

Rusya'nın beyaz gecelerinde (mayıs sonundan temmuzun ortalarına kadar süren, güneşin batmadığı, havanın yarı aydınlık olduğu meşhur beyaz geceler) tanışan iki yabancının dört beyaz gecelik arkadaşlıkları ve tek taraflı aşk hikayesi.



Dönemin Rus yazarlarının aşk hikayelerinde bolca kullandıkları romantik ve hayalperest kahraman, Dostoyevski'nin Beyaz Geceler'inde arz-ı endam ederken Nastenka'yla tanışır. Dört gece süren arkadaşlıklarıyla kahramanımız, yalnız ve "tutunamayan" dünyasında Nastenka'ya da yer vermek ister ama Nastenka'nın kalbi bir yıldır dönmesini beklediği sevgilisindedir. Beklenen sevgili döner ve böylece kahramanımız yalnız dünyasına geri döner...

"Dostoyevski'nin en hafif, en saf ve en lirik kitabı..." olarak betimlenen eser, Dostoyevski okumak isteyenleri biraz hayal kırıklığına uğratabilir fikrimce. Ben izlemedim ama Beyaz Geceler'in tiyatro oyunu olarak sahnelendiğini biliyorum.


Kitaptaki diğer hikayeyse Yufka Yürekli. İki memur arkadaşın dostluğu ve birinin yazıya geçirmesi için kendisine verilen defterleri yetiştirememesi üzerine girdiği buhrandan çıkamaması ve aklını yitirmesinin tuhaf hikayesi.
Rus edebiyatının bolca işlenen memuriyet konusu, zayıf karakterli bir katip üzerinden işlenmiş.

Kendisine verilen görevi yerine getirememiş katibin vicdan azabıyla kıvranışını "dürüst memur" imajıyla işlemiş yazar.

Zamanınız ve Dostoyevski okuma isteğiniz varsa okuyun ama yine de öncelikle yazarın diğer eserlerini tavsiye ederim.

6 yorum:

Aslı dedi ki...

Merhabalar,
Sizi, blog yazarlarına üyeliğinizle keşfettim... Kitap sevdalısı olduğum için yakından takip edeceğim blogunuzu. Görüşmek dileğiyle...
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

merhaba, hoş geldiniz...
güzel yorumlarınızı her zaman beklerim...

SERAP dedi ki...

Sanırım her yazarın böyle kitapları var;sadık okuyucularını bile cezbetmeyen,hayal kırıklığı yaratan...Böyle olduğunu bildiğimiz kitaplar okunmalı mı okunmamalı mı buna karar vermek önemli.Ben sevdiğim yazarsa ,ona ait herşeyi okuma taraftarıyım,ya sen?

Unknown dedi ki...

Sevgili Serap, evet sevdiğim yazarlar da dahil olmak üzere genelde yazarların bazı kitapları hayal kırıklığı yaratıyor.
Bunu Nazan Bekiroğlu ve Dostoyevski de yaşadığımı söyleyebilirim şu anda aklıma gelen isimler olarak, bir de Agatha Christie.
Sevdiğim yazarın her kitabını ben de okumak isterim, okumaya da çalışıyorum.
sevgiler...

Butterfly dedi ki...

bu kitabı okuduğumda beni de derinden etkilemişti, sizin bir kitap kurdu olmanız çok hoşuma gitti, ben de okumayı ve yazmayı seviyorum ama bloğumda çok fazla kitaba yer vemediğimi farkettim bundan sonra ona biraz hız kazandırayım:)
beni okumak istersen mailime istekde bulun hemen sana davet yollayayım:) nuranbasaran@hotmail.com sevgiler

Unknown dedi ki...

istekte bulundum o zaman :-)