Pazartesi, Aralık 31, 2007


CİMRİLER KİTABI

Câhiz

İranlı yazar Câhiz'in "felsefi mizah" türünde yazmış olduğu dünya edebiyatında cimrilik konusu üzerine yazılmış eleştirel mizahi ilk ve tek kitap olan
Cimriler Kitabı,yazarın çok çeşitli konularda yazdığı eserlerinden yalnızca biri. Bu kitap dışında kitaplarını okumadım ama isimlerini okuyunca onların da ilginç kitaplar olduğunu düşünüyorum. En meşhur kitabı Kitab-ül Hayevan dışında, Sır Saklama Kitabı,Şarkıcılık Kitabı, Cariyelere Dair Kitap gibi muhtelif konularda kitapları mevcut.

Cahiz, Cimriler Kitabı'nda cimrilik ve tutumluluk arasındaki ince çizgiyi, kendi halkından örnek gösterdiği hikayeleriyle anlatmış. Örnek verdiği ve kitabına konu ettiği cimriler ise zengin cimriler.
Kitapta, zengin cimrilerin yemek sofralarından, sofradaki yemeğin nasıl tüketilmesi gerektiğine ,suyun, etin, ekmeğin ve dahi hurma çekirdeğinin israf edilmeden nasıl yeneceğine; cimri ev sahiplerinin kiracıların kiralarını artırmak için buldukları komik bahanelere; eskiyen elbiselerin yama üzerine yama yapılarak nasıl daha uzun süre giyilebileceğine; zengin ve cimri ev sahiplerinin misafir ağırlamamak için buldukları yöntemlere yer verilmiş. Kısaca cimri insanın, cimrilikte sınır tanımadığı hayatın her alanından örneklerin anlatıldığı enteresan, şaşırtıcı bir kitap.

Cimrilikte aşmış insanların hicvedildiği kitabı, cimrilerin mantığını hala çözememiş olan ben,kitabı,zamanı olan ve konusunda ilk ve tek kitap okuma isteği olanlara tavsiye edebilirim ama okunmasa da olur, kanaatim budur.

Yazarla ilgili küçük bir not daha: Hayatı kitaplarla iç içe geçen bir yazarın ölümü de kendi kütüphanesinde rafın devrilmesi sonucu kitapların altında kalmasıyla olmuş, ilginç değil mi?

Hiç yorum yok: