Pazartesi, Aralık 10, 2007


ELEKTRONİK PRANGALI KADIN:
FÜGEN GÜLERTEKİN

Haluk Şahin



"Türkiye, Fügen Gülertekin'in ABD'de yaşadığı kabusu "Arena" programında Haluk Şahin'den öğrendi. İki çocuk ve bir torun sahibi olan, Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu Fügen Gülertekin, boğazına bir şey kaçtığı için nefes alamayan bir bebeğin hayatını kurtarmaya çalışmış, ancak onu yaraladığı iddiasıyla 8 yıl hapse mahkum olmuştu. Hiçbir sabıkası olmayan bu Türk kadını için istenen kefalet ücreti ise bir rekordu:10 milyon dolar!

Fügen Gülertekin çok garip bir yargılama sonucu 8 yıla mahkum oldu, temyizin kararını beklerken ayağına elektronik pranga vurularak ev hapsinde tutuldu. Ohio Eyaleti'nin çeşitli cezaevlerinde çok zor koşullar altında tam sekiz yıl süren hapis cezasını tamamlamak üzere..."

Kitap, arka kapağında böyle anlatıyor kendini. Fügen Gülertekin'i ben de herkes gibi yıllar önce seyrettiğim ( hele o zamanlar "Arena" neredeyse her evde izlenirdi) "Arena" programında tanımıştım ve iki hafta öncesine kadar, Haluk Şahin'in Elektronik Prangalı Kadın: Fügen Gülertekin kitabını okuyana kadar bu konuyu unutmuştum. Ödünç alıp okuduğum bu kitap, zaten pek de sempati duymadığım Amerikan halkına olan olumsuz hislerimi daha da perçinledi.

Kitabı okuduktan sonra Fügen Gülertekin hakkında internette kısa bir araştırma yaptım, cezasını tamamlamış ve büyük ihtimalle yurtdışı edildiği Amerika'dan ülkesine, Türkiye'ye dönmüştür.

"Hayatın insanın karşısına neler çıkarabileceğini, her şey çok güzel seyrinde giderken aniden tepetaklak olmayı" bilenler zaten bu kitaptaki gibi bir hayat yaşamıştır, bilmeyenlerse bu kitabı okuyun, halinize şükretmek için...


5 yorum:

SERAP dedi ki...

Hoşgeldin:)
Yaşlı bir ablam"Kaç iyilikten,kurtul kötülükten"derdi.Hep kızardım ona "olurmu öyle şey?" diye.Meğer bir bildiği varmış.Çocuğu kurtaramaya kalkmasa yaralamayacaktı da değil mi? Tövbe tövbe...Amerikalılar gerçekten çok garip insanlar.

Enes dedi ki...

Bir hoşgeldin de benden. (:

Çikolata yarın yola çıkıyor. Tadını çıkar. (:

SERAP dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SERAP dedi ki...

Birde kıskandıra kıskandıra söylüyor şuna bak:) Afiyet olsun:)Yiyenin ağzına,gönderenin eline sağlık:)

Bu arada sobelendin,ebesin kitapkurdum.

ufaktefek dedi ki...

kadının başına gelenler film gibi...Çocuğun zaten hastalığı varmış.Fügen'e de belirtilmemiş hastalık boşyere ysttı 8 sene.Evi federaller tarafından talan edildi.Irkçılığın boyutları göz önüne serilmiş oldu.