Salı, Şubat 12, 2008


SATICI


Joseph O'Connor

Can Yayınevi'nin 8-10 sene önce basılmış kitaplarına merak saldığımı söylemiştim. Satıcı da 2001 basımı; İrlandalı yazar Joseph O'Connor'ın film tadında, tüm duyguları bir arada yaşatan romanı.

Konuysa şöyle: Yer Dublin, İrlanda, 1944. Eski bir alkolik olan Billy Sweeney, çok sevdiği eşinden boşanmış, küçük kızı Meave ile birlikte yaşamakta; çanak anten satıcılığı yapmaktadır. Kızı Meave, çalıştığı benzin istasyonunda soyguncuların saldırısına uğramış, ne zaman uyanacağı belli olmayan komaya girmiştir. Yakalanan soygunculardan birinin, Quinn'in, polisin elinden kaçmasıyla, Billy Sweeney'in öc alma saati işlemeye başlar ve Quinn'in peşine düşer. Quinn'i bulur, günlerce takip eder ve sonunda tuttuğu bir adamın yardımıyla Quinn'i öldüresiye döverler. Quinn'i öldürmek için yaptığı planlarını işleme koyar ve onu, taşradaki evinin bahçesindeki kuşhaneye kapatır. Günler süren hapis hayatından, bir yolunu bularak kaçar Quinn ama kuşhaneye girme sırası artık Billy'dedir.

Öfkeli ve acımasız Billy ile hasta ruhlu Quinn'in düşmanlıkla başlayıp arkadaşlığa dönüşen garip ilişkileri; üzüntü, sevinç, korku, şiddet öğeleriyle harmanlanmış başarısız yaşamlarının akıcı bir dille yazıya döküldüğü kitap, Billy Sweeney'in komadaki kızına günce halinde yazdığı mektuplar çerçevesinde şekillenmiş.

Öfkenin, öc alma duygusunun bağışlamaya dönüşü; Billy Sweeney'i, kızının başına gelen talihsiz olayın sorumlularından Quinn'in ölümüne dahi gözyaşı dökebilecek sınavlardan geçirten hayatın her duygusunu güzel bir kurgu ve duru bir dille anlatmış başarılı yazar.

Kahramanımız Billy Sweeney'in gençliğinden evliliğine, alkolik geçen yıllarına, aile ilişkilerine, neredeyse her bölümde geçen "İyi bir satıcı şöyledir..." vecizelerine, insan kalbinin nefretine ve affına -nefretin büyüklüğüne rağmen- şahit olunan, okuyucuyu doyumsuz bir keyif yolculuğuna çıkaran leziz bir kitap.

Kitabın başında, yazarın eseri senaryolaştırma çalışmalarında olduğu yazılı, belki filmi de çekilmiştir.

6 yorum:

Enes dedi ki...

Ders çıkarabileceğimiz, akıcı, okunası bir kitaba benziyor. Yorumundan geniş bilgi edindim ve kitabı öğrendim. Yazmaya ve okumaya devam.

Unknown dedi ki...

Sevgili Enes, teşekkür ederim yorumun için. Güzel bir kitap, okursan beğeneceğini zannediyorum...

ilham perisi dedi ki...

Okuyan bir insan olmanız çok güzel doğrusu.Malum insanlar okumaktan öcüden kaçar gibi kaçıyorlar.Tavsiye ettiğiniz kitabı alacağım inşallah.Konu sardı .Çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Sevgili Birgül, hoş geldiniz... Evet, okumayanların sayısı çok ama az da olsa okuyanlar var şükür ki.
Kitabı beğenmenize sevindim...
sevgiler...

Berrin dedi ki...

maeve deyince maeve binchy geldı aklıma ırlandalı cok sevdıgım yazar :)

irlandada gecen onlara daır kıtaplar hep ılgımı cekmıstır..angelanın küllerı gıbı..

Unknown dedi ki...

Sevgili Berrin, Angela'nın Külleri'ni sanırım lisedeyken okumuştum, çok detaylı hatırlamıyorum ama yazarın özyaşam öyküsü olduğunu, fakirliği, sefaleti usta bir dille anlattığını bir de ödüllü bir kitap olduğunu hatırlıyorum.
Bu blog, okuduğum kitapları unutmamam için bana yardımcı oluyor...
sevgiler...