Salı, Nisan 01, 2008


CUMBALI AŞKLAR / Osmanlı Aşk Sanatı


Serkan Özburun

İçinde Osmanlı geçen kitaplara, filmlere hatta o zamana ait eşyalara özel bir ilgim oldu her daim.
Osmanlı havası solunan okuduğum kitaplara; Nun Masalları/Nazan Bekiroğlu, Gümüşlü Martı/ Selma Fındıklı ve o zamanda yazılmış şimdinin klasiklerine yeni bir kitap daha ekledim.
Cumbalı Aşklar'da yazar, Osmanlının meşhur aşklarını hikaye etmiş, dilimize yerleşmiş bazı deyimlerin nasıl ortaya çıktığını kolay anlaşılır bir dille, samimi bir ifadeyle anlatmış.
Kolay okunan bir kitap (Başladığım gün bitirdim). Fazla beklentisi olmayanlara okuma keyfi yaşattırabilir.

Yazarın "aşk" alanında yazılmış pek çok eseri var. Basın dünyasında "aşkolog" olarak nitelendiriliyormuş kendisi. Ben bunu kitaptan öğrendim (Kitabıysa internette fiyatı uygun kitapları incelerken buldum).

Gelelim Cumbalı Aşklar'a: "Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur..." Hepimizin bildiği bu şarkının nasıl ortaya çıktığını, güftesinin bize ait, bestesininse İskoçlara ait bir marş olduğunu... Meşhur Casanova' nın Osmanlı topraklarında yaşadığı maceralarını ve çarpık ilişkilerini... İstanbul'da bir tepeye adını veren (aslında çay bahçesine) Piyer Loti'nin Azade mi yoksa Azizzade Tahsin Efendi'ye mi (!) olan aşkını... Kanuni'nin gözde cariyesi Gülfem Hatun'un aşkını ve sonunu... IV. Murat'ın yabancı ressamla olan komik diyaloğunu... "Kırk yıllık Kâni, olur mu Yâni" deyiminin ilginç hikayesini... Osmanlı'da uygulanan ilk "recm" cezasını (recm, şeriat kurallarına göre, zina eden evlilere uygulanan ölüm cezası)... " Mercimeği fırına vermek" deyiminin hikayesini, "kulağı kesikler"in, " Arap'ın derdi"nin, "kaş yaparken göz çıkarmak" deyimlerinin nasıl ortaya çıktıklarını... Şu meşhur Beyoğlu gülü Kamelya'nın hikayesini (Kamelya'dan esinle yazılmış bir polisiye hikaye okumuştum Amanvermez Avni'de)... Sevda Tepesi'nin hikayesini... öğrenmiş oldum.

Detayları seven meraklı okuyuculara...

maviağaç yay., basım yılı 2005, 133 syf.

10 yorum:

ilham perisi dedi ki...

Merhaba

Linklerim değişti.
Profilimden girip sayfandaki linkleri değişirsen sevinirim.

merve dedi ki...

merhaba, ben en son philipa gregory'nin boleyn kızı ve kraliçenin soytarısını okudum.o kadar sürükleyici buldum ki, aynı yazarın 2 kitabını arka arkaya okudum.tavsiye ederim

zamansız dedi ki...

size birşey sorabilir miyim?

Unknown dedi ki...

Sevgili Merve, hoş geldiniz...
Bahsettiğiniz kitabı henüz okumadım ama hakkında yazılan yorumları okudum. Yakın zamanda okumak isterim.
sevgiler...

Sevgili zamansız, sorabilirsin, bekliyorum :-)

Aymen dedi ki...

Pierre Loti'nin dili olsada konuşsa :)) Taa Osmanlıdan beri güzel manzarası eşliğinde çaylarını höpürdeten çok insan gelmiş geçmiş mekanda, hala da devam ediyor.

zamansız dedi ki...

yha bizim bir hoca var da en gıcığından:D montaıgne denemelerını okutuo bize ki beğendım cok sınavdan ondan sorucak yha bir sürü deneme var içinde yha ben nası aklıma tutucam onları yhanı sonucta belli bir olay örgüsü yok abla yha yardım ettt..=)

Gazeteci dedi ki...

Niye bu blogu daha once kesfetmemisim?? Sonra yine ugrayip ayrintli bakmak istiyorum kitap yorumlarina

Unknown dedi ki...

Sevgili Gazeteci, hoş geldiniz...
Her zaman beklerim.
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Sevgili Aymen, hoş geldiniz...
Evet, dediğiniz gibi...
Oraya gittim ama çay içmedim :-)
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Sevgili zamansız, hiç bilemiyorum. Dediğin gibi bir olay örgüsü olmadığı için ne sorulabilir bilemem ama Montaigne'in anlatım dili, seçtiği konular ya da herhangi bir denemesinin anlatmak istediği olabilir. Benim aklıma bunlar geliyor. Umarım faydalı olur.
sevgiler...