Pazartesi, Ağustos 18, 2008


Doğu Ekspresi'nde Cinayet ( Murder on the Orient Ekspress)

Agatha Christie'nin aynı adlı kitabından uyarlanan film
Murder on the Orient Express ( Doğu Ekspresi'nde Cinayet )

Kitabın ve filmin konusu kısaca şöyle:
İstanbul Boğaz manzarasıyla başlıyor film. İstanbul'dan Londra'ya gidecek olan Orient Ekspress yolcuları trende yerlerini alırken Belçikalı dedektif Hercule Poirot'la, karşı yakaya geçmek için bindiği vapurda karşılaşıyoruz ve sonrasında bir otelin restoran bölümünde arkadaşına Türk yemeklerini kötülerken ( şiş kebap ve Türk kahvesi ). Arkadaşıyla birlikte tren garına gidip Orient Ekspress'e binerler. Poriot'a son anda yer bulunur ve Orient Ekspress yola çıkar. Bir sabah yolculardan biri odasında ölü bulunur. Bir cinayete kurban gitmiştir. H. Poirot derhal olaya el koyar. Kar fırtınası yüzünden tren ilerleyemez ve durur. Yol açılana kadar Poirot olayı çözmeye niyetlidir.

Poirot'un mantığına göre çok fazla ipucu bırakılmıştır. Bunun da maksadı kafa karıştırmaktır ona göre. Önce ipuçlarını toplar. Yolcuların ifadelerini alır. Öldürülen adama gelen tehdit mektupları, küllükte yarısı yakılmış bir kağıt, bir düğme, bir bıçak, ilaç şişesi, düğmesi kopmuş bir kondüktör ceketi, arkasında ejderha motifi olan beyaz bir sabahlık... Ama fazlaca olan bu ipuçlarından küllükte bulduğu yanık kağıdı, yolculardan biri olan prensesin şapka kutusu ve balmumu yardımıyla okuyunca hem öldürülen adamın gerçek kimliğini hem de ne için öldürülmüş olabileceğini anlar. Beş yıl önce gazetelerde yer alan bir haberin, bir çocuğun kaçırılıp öldürülmesi ve ailesinin de ardından ölümlerinin Orient Ekpress'te işlenen cinayetle yakından ilgisi vardır.
Poirot her zamanki gibi olayı aydınlatır ama katil ya da katilleri polise teslim etmez film sonunda.
Neden mi? Belki de öldürülen kişi hiç de masum değildir...
Yine de adaletten çok vicdani muhasebenin yapıldığı, H. Poirot'un zekası ve sevimliliğiyle, meşhur, başarılı bir Agatha Christie klasiği.

Bu arada filmin ilk sahnelerinde Türk filmlerinin emektar oyuncusu Nubar Terziyan da vardı, hoş bir kareydi.

1974 yapımı filmde H. Poirot'u Albert Finney canlandırıyor. Oyuncular arasında ünlü isimler Antony Perkins, Sean Connery ve Ingrid Bergman da var.

1974 yapımı, 128 dk, Sidney Lumet filmi

2 yorum:

SERAP dedi ki...

Sen bu filmleri nerde izliyorsun şeker kız?Dvd'de falan mı?

Unknown dedi ki...

Serap merhaba, internetten Agatha C.'nin filme çevrilmiş kitaplarını araştırıyorum ve sonra yine internetten filmleri ve varsa
altyazılarını indiriyorum daha doğrusu eşime rica ediyorum :-)
Muhakkak sen de izlemelisin, çok keyifli.

sevgiler arkadaşım...