Cuma, Ağustos 29, 2008


RÜZGÂR GİBİ GEÇTİ (Gone with the Wind)

Margaret Mitchell'in aynı adlı romanından uyarlanan 1939, ABD yapımı unutulmaz sinema klasiği.
Başrollerde Vivien Leigh ve Clark Gable'ın oynadığı bol ödüllü filmi süresinin uzunluğuna rağmen ( 222 dk.) sıkılmadan, keyif alarak izledim.

Açıklayıcıdır bilginize!!!...

Scarlett O'Hara, Tara çiftliğinde yaşamaktadır ve bir başka çiftlik sahibinin oğlu Ashley Wilkes'e aşıktır. Ashley ise ondan hoşlanmasına rağmen küçük yaşı, havai davranışları sebebiyle ve evliliğe uygun olmadığını düşündüğünden, kuzeni Melanie ile evlenir. Scarlett ilerleyen zamanda hayatında bolca yer edecek olan Rhett Butler (Clark Gable)'la Ashley'nin çiftliğindeki partide tanışır.

Scarlett çevresi kendisine hayran gençlerle dolu güzel ve popüler bir kızdır. Ashley'nin evliliğine kızar ve onu kıskandırmak için hayranlarından birinin evlenme teklifini kabul eder.
Kuzey-Güney savaşı patlak verir. Ashley ve Scarlett'in kocası da yazılırlar askere. Scarlett'in eşi ölür ve Scarlett dul kalır.
Ailesi onu Melanie'nin yaşadığı Atlanta'ya gönderir. Ashley hala dönmemiştir. Melanie hamiledir.Scarlett çocuğu kendi başına doğurtur ve Tara'ya birlikte dönerler Rhett Butler'in yardımıyla. Her yer yakılıp yıkılmıştır ama Tara ayaktadır. Scarlett'in annesi ölmüştür, babası ise aklını yitirmiştir. Scarlett çalışır, didinir çiftliği eski haline getirebilmek için. Kızkardeşinin nişanlısıyla evlenir. O da ölünce üçüncü evliliğini Rhett Butler'le yapar ama aklında hala Ashley vardır. Ashley dönmüştür, Scarlett artık çok zengin bir iş kadınıdır ve Ashley de onun yanında çalışmaktadır.
Bir kızı olur Scarlett'in. İkinci çocuğunu düşürür, kısa bir süre sonra kızı da attan düşerek ölür. Rhett'le arası iyice bozulur.
Sonunda ise gerçek aşkı bulur, yakınındaki mutluluğu ama artık çok geçtir...

................

Film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 9 dalda ödülü kazanmış. Tüm zamanların en iyi 100 filmi sıralamasında 4. sıradaymış.
Başarılı oyunculuklarla, esprili diyaloglarla, unutulmaz sahnelerle izlenmesi gereken filmlerden.
Clark Cable'ın, rolüyle Rhett Butler'ın tekme atarak kapıyı kırış sahnesi vardır ki çok güldüğüm sahnelerden biridir. Rhett Butler'ın sabrı da müthiş.
Mutlu son sevenler biraz üzülebilir.

Bir de ben renklendirilmiş halini seyrettim, tavsiye ederim.














dram, romantik, savaş

1939, ABD yapımı

Victor Fleming filmi
, 222 dk.

sırada Casablanca var, yakında...

1 yorum:

Beter Böcek dedi ki...

Kitabını okuduktan sonra filmi hiçbirşey değilmiş gibi geldi gözüme.
Ama klasiktir, güzeldir, sevilmeme ihtimali azdır .