Perşembe, Eylül 04, 2008


GUGUK KUŞU (One Flew Over the Cuckoo's Nest )

Başrolünü Jack Nicholson'ın oynadığı 1975, Amerika yapımı, sinema tutkunlarının kaçırmaması gereken oldukça başarılı bir film.

Kahramanımız P.McMurphy (J.Nicholson) tutuklu bulunduğu hapishaneden tehlikeli görüldüğü ve akıl sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle akıl hastanesine sevk edilir. Katı kuralları olan hastanede, M.'nin gelişiyle büyük değişiklikler görülür. Hastalar hemşirelere itiraz etmeye başlar. Özellikle M.'nin de hiç hoşlanmadığı baş hemşire Mildred Ratched (Louise Fletcher)'ın kurallarını kendince değiştirmeye çalışan M., hastaları da kendi safına çeker ve bir gün hastaları hastane otobüsüyle kaçırır. Yakalandıklarında daha katı kurallar bekler onları. Ama M. pes etmez. Bir gece hastanede parti yaparlar ama ertesi gün gelişen olaylarla her şey eski rutinine döner, P.McMurphy olmadan...

Filmde Kızılderili ve Şef lakaplı bir akıl hastası vardır, M.'nin yanından ayırmadığı, kaçma planına dahil ettiği. Final sahnesinde yine ikisinin olduğu hüzünlü bir son var, görmenizi dolayısıyla filmi izlemenizi tavsiye ederim.

Jack Nicholson'ın ve pek çok ünlü oyuncunun gençliğini bu filmde görmek mümkün. Mesela hastalardan biri olan Martini'yi canlandıran Danny Devito, Taber'i canlandıran Christopher Lloyd gibi.

Film, aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanmış. Dokuz dalda Oscar'a aday olmuş, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Uyarlama dallarında Oscar'ı almış film, tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösterilmekteymiş.
Bir başka bilgi de, film İsveç'te tam 12 yıl sinemalarda gösterilerek, dünyadaki gösterim rekorunu elinde bulunduruyormuş.

Film 8.8 puanıyla IMDb'nin Top 250'sinde 8. sırada.




1975, ABD yapımı
Milos Forman filmi
133 dk.

4 yorum:

Tabiat Ana dedi ki...

oldukça eskiden hatta babamla birlikte :) izlemiştim.gerçekten güzel bir filmdi

Unknown dedi ki...

:-) İzlemiş olmana ve beğenmene sevindim.

sevgiler...

gülçin dedi ki...

ben tiyatrosunu da izlemiştim istanbul'da yıllar önce, nicholson'un rolünü bozkurt kuruç oynuyordu. çok etkileyici bir metindir.teşekkürler anımsattığın için.

sevgiler

Unknown dedi ki...

merhaba Gülçin, eminim tiyatrosunu izlemek de ayrı bir keyiftir.
Kitabını da merak ediyorum, bulabilirsem belki bir gün okurum...

rica ederim, sevgiler...