Cumartesi, Kasım 08, 2008

"M"

Başrolünde Peter Lorre'un oynadığı 1931, Almanya yapımı Fritz Lang filmi.

Gelelim filmin konusuna:
-açıklayıcıdır bilginize-
Berlin halkı endişelidir çünkü çocuk katili cinayetlerine bir yenisini eklemiştir. Polis, çocukları balon ve şekerle kandırıp kaçıran, ardından öldüren katilin peşindedir ama elde ipucu olmadığından herkes şüpheli durumundadır. İnsanlar birbirlerini suçlamakta, huzursuzluk artmaktadır. Katil, polise yazdığı mektubun halktan gizlenmesi üzerine ikinci mektubunu gazeteye yazar. Polis, katilin el yazısından kimliğini ve karakterini çözmeye çalışır.

Polise göre katil tembel, uyuşuk, sorunlu hatta delidir. Polis, her gece şehirde katilin saklanabileceği olası yerlere baskınlar düzenler. Yeraltı suç örgütleri de bunların arasındadır. Suçun kendi üstlerine kalmasından korkan ve polisin sürekli etrafta dolanıp işlerine engel olmasından sıkılan bu örgütler de katili aramaya koyulur. Sokak satıcılarını ve dilencileri bu iş için tutarlar ve katilin harekete geçmesini beklerler.
Polis de akıl hastanesinden zararsız olduğu için bırakılan hastaların peşine düşer. Ve katilin evine de gelirler. Evde bulunan sigara paketi cinayet ipuçlarından biridir. Ama katil Hans Becker evde değildir. Bu arada suç örgütünün tuttuğu baloncu duyduğu ıslık sesini tanımıştır. Hans Becker kaçırdığı kıza balon alırken öyle ıslık çalmıştır. Suç örgütünden bir adam katilin peşine takılır ve onu şekerci dükkanında yanında bir kız çocuğuyla görür. Hans Becker dükkandan kızla birlikte çıkar.

Takip eden adam avcuna tebeşirle "M"yazar, katile çarpmış gibi yaparak paltosuna elini bastırır. Böylece katili işaretlemiştir. Ama bir süre sonra küçük kız tebeşiri farkeder ve H.Becker'a gösterir. Katil, durumu anlar ve kızı bırakıp kaçar. Örgütün tuttuğu dilenciler peşindedir ve Becker bir iş merkezine saklanır. Polis de binaya gelir ama dilenciler daha önce davranıp katili yakalarlar ve kaçırırlar. Polis adamlardan birini yakalar. Adam önce konuşmaz ama sonra katili götürdükleri yeri polise söyler.




Katil yani Hans Becker terkedilmiş bir binaya getirilmiştir. Gözünü açtığında karşısında adeta mahkeme salonundaymış gibi bir manzara görür. Onun için bir mahkeme kurulmuştur, izleyenlerin ve yargılayanların da suçlu olduğu bir mahkemedir burası.

Katil her şeyi inkar eder ta ki baloncuyla karşılaşana kadar. Bir avukatı bile vardır mahkemede. Kendisini polise teslim etmelerini ister. Ama adalet sisteminden memnun olmayan bu mahkeme, katilin deli raporu alıp tekrar suç işlemesine engel olmak için öldürülmesi gerektiğini düşünmektedir.




Ve katil Hans Becker'ın itirafları başlar. Kendine engel olamadığını, kendinden kaçtığını...
İçlerinden biri dışında herkes katilin öldürülmesini istemektedir. O bir kişi de polise teslim edilmesini ve adil yargılanmasını istemektedir. Katil linç edilmekten son anda kurtulur çünkü polis gelmiştir. Mahkeme görüntüsüyle ve bir annenin sözleriyle biter film...

.....................................................

Hans Becker karakterini canlandıran Peter Lorre izlediğim diğer filmlerde oyunculuğuyla dikkatimi çekmişti ama özellikle bu filmdeki rolüyle muhteşem bir oyunculuk sergilemiş.
Yuvalarından çıkan gözleri, çırpınışları ve rahatlamış yüz ifadesiyle "kötü adam" rollerinin üstesinden hakkıyla gelen çok başarılı bir oyuncu.

Filme gelince, özellikle son 15 dakikası unutulmaz film sahneleri arasında yer almalı.
Suçluların oluşturduğu mahkemede geçen diyaloglar da çok başarılı.

Polisiye, gerilim, kara film sevenler ve klasik sevenler kaçırmasın...


bir Fritz Lang filmi
1931, Almanya yapımı

suç, kara film, heyecan (thriller)

siyah-beyaz

Türkçe altyazılı

110 dk.


IMDb puanı 8.6/10. Top 250'de 44. sırada.

Hiç yorum yok: