Çarşamba, Haziran 02, 2010


ÖYKÜMÜ KİM ANLATACAK

Şebnem İşigüzel

Yakın zaman önce tanıştığım yeni bir kalem benim için Şebnem İşigüzel. Sarmaşık'la başlayan (çok başarılı bulduğum ve geç tanıştığıma hayıflandığım müsebbip kitap) okumalarım, Öykümü Kim Anlatacak ve hali hazırda yarıladığım Eski Dostum Kertenkele kitaplarıyla devam etti/ediyor.

Şebnem İşigüzel üç kitabın bu bünyede bıraktığı intibayla söyleyecek olursak oldukça cesur bir kalem. Okuru şaşırtacak kadar, hatta ağzını açık bırakacak ölçüde cesur. Roman ve hikayeleri konu açısından çok renkli, kurgular sağlam, anlatım samimi, başarılı ama yineleyeceğim gibi rahatsız eden açık sözlülüğü gözardı edilemiyor -tarafımdan- malesef. Edebi bir eserin içine insan doğasının gerçeklerini yerleştirirken kalem bir yerden sonra ilerlememeli fikrimce. Bu demek değil ki her sanat eserinde ya da mevzumuz olan edebi metinde Shakespeare şiirselliği olması gerek. Küfür ya da argo barındıran bir eser dahi gayet yalın bir biçimde müstehcen ifadelerin yer aldığı bir eserden daha gerçek gelir bana. Popüler yazarlarımızdan bazıları sınır tanımayan müstehcen ifadeleriyle bu bünyede bir şok etkisi yaratmıştı, Şebnem İşigüzel de bu kitabında yer alan kimi ifadeleriyle bir şok dalgası yarattı bu bünyede.

Yazar, söz konusu kitabını yirmi bir yaşında yazmış. Henüz, çokça işittiğim Hanene Ay Doğacak'ı okumadım ama kopardığı fırtınaya bakacak olursak sınırları olmayan bir yazar diyebiliriz kendisi için. Şebnem İşigüzel'in sınırsızlığını sevmedim ama Sarmaşık'taki konu, kurgu, karakter seçimine bayıldım.

Öykümü Kim Anlatacak'ta sekiz hikaye yer alıyor. Yazarın cesur kalemiyle tanışmak için yeterli ama keyifli bir Şebnem İşigüzel okuması için yetersiz.

Everest Yayınları, basım yılı 2001, 114 syf.

1 yorum:

okuranne dedi ki...

Merhaba,

Çok ara veriyorsunuz szi de benim gibi. Benim mazeretim var:) (iki bebiş) siz yazın daha sık nolur.