Cuma, Temmuz 13, 2007


AÇLIK

Knut Hamsun

Pek çok filme, pek çok kitaba konu olan, gerçekliğini hayattan alan "açlık" konusu üzerine yazılmış, yazarın kendi hayat hikayesinden esinle, her sayfaya, her satıra sinmiş bir açlık romanı.

Çeviri çok güzel, yalın bir anlatım. Kapak da güzel, yazı boyutu biraz küçük de olsa anlatım güzel ve akıcı olduğu için okunabiliyor.

Yine kitabın konusuna gelirsek; hayatını yazarlıkla geçindiren bir gencin parasızlık ve açlıkla hayatını sürdürmeye çalışması, bu durum içindeyken onurundan ve dürüstlüğünden taviz vermemeye çalışması, günlerce süren açlıkları... Hatta öyleki yine bir açlık krizinde kasaptan bir parça kemik isteyip -"köpeğim için"demişti-onu yalayarak açlığını bastırmaya çalışması, hatta yeleğinin ceplerini yırtarak, ya da bulduğu talaş parçalarını ağzına atarak ve bunu yani odun çiğnemeyi niye daha önce düşünmediğine hayıflanarak yaşamaya çalışan bir adamın hikayesi. Açlıkla böyle ölüm-kalım savaşı veren bir yazar. Ama hiçbir şey, ona ekmek ve süt aldıracak makaleleri için beklediği ilham kadar onu yormuyor. Ortaya bir eser çıkardığındaysa kazandığı o cüz'i parayı da paylaşmak düşüncesinden geri kalmıyor. Kendisi onca açlık çekmesine rağmen bir kere görüp durumuna üzüldüğü bir çocuğun evinin kapısına pasta bırakıp,zile basıp kaçıyor.

Açlık, ilham ve onur...mücadelesi bu, ucundan biraz da aşk... Açlık ne yaman bir savaşmış, bunu göreceksiniz.

1 yorum:

Su dedi ki...

Açlık..

Okuduktan sonra sokakataki gariplere daha başka bir halle bakmaya başladım..

Aslına bakılacak olursa bu yazarın kendi hikayesi..

Yazarken aç kalmak ne dehşet birşey!!