Pazartesi, Temmuz 02, 2007


GÜVERCİN


Patrick Süskind


Bir gün kapınızın önünde bir güvercin görseniz, evinizi terkeder misiniz? Tabiki hayır derseniz Jonathan Noel'in öyküsü size ilginç gelecektir.
"Jonathan Noel yıllardır bir bankanın bekçiliğini yapmaktadır. Bütün yaptığı da,bankanın müdürünü karşılamak, arabasının kapısını açmaktır. Paris'te bir çatı katında yaşamakta, bu katın sahibi olmaya çalışmaktadır. Bir gün karşısına çıkan bir güvercin, bu sıradan insanın tekdüze yaşamını altüst eder..." Kitap kendini böyle tanıtmış.

Bir güvercin, yıllardır hayatında bir değişiklik olmadan planlı bir şekilde monoton ve kaygısız yaşam süren kahramanın hayatını altüst eder. Kahramanımız artık kaygı duymaya başlar. Bir otele yerleşir. O gün ilk defa müdürün arabasının kapısını açmayı unutur. Öğle yemeğinde ilk defa kurabiye yer. İlk defa parkta bankın üzerinde süt kutusunu unutur ve ilk defa yırtılan pantolonunu bantla tamir etmeye çalışır.

Karşısına çıkan bir güvercin bütün aksiliklerin kaynağıdır. Çıkan bir fırtına sonrası yaptığı iç hesaplaşmadan sonra yalnızlığının farkına varır ve aslında kendi deyimiyle öbür insanlar olmadan yaşayamayacağının farkına varır, bir nevi "insan sosyal bir varlıktır" meselesi.

Jonathan Noel tek kişilik dünya uykusundan uyanıp hayata merhaba diyor.Yazarın kalemi oldukça güçlü,en sıradan olayları bile detaylı ve estetik bir biçimde işleyebiliyor. Psikolojik eserleri sevenlere tavsiye ederim.

Can Yayınları, basım yılı 1999, 96 syf.

2 yorum:

Pilli-Cadi dedi ki...

patrick süskind'in koku - bir katilin öyküsü adli kitabini da öneririm. iyi yazar...

Unknown dedi ki...

merhaba pilli cadı, hoş geldiniz...
Koku aklımda olan kitaplardan. Umarım yakın zamanda okurum...

sevgiler...