Pazartesi, Temmuz 02, 2007


YUSUF ile ZÜLEYHA

Nazan Bekiroğlu

Yazarın okuduğum bu ikinci kitabı. Yazarla geç tanıştım ama sanırım bundan sonra yakından takip edeceğim. Çok farklı bir anlatım, çok şiirsel bir dil. Neredeyse her cümleyi en az iki kez okuyorsunuz çünkü düşüncenin, bilginin ve hissiyatın enginliği karşısında şaşırıyorsunuz. İpek yumuşaklığında nazenin bir dil, kalbin kaleme dönüşü ve yazıya aksetmesi; öyle bir anlatım ki Cennetten çıkan o Nil nehrini, Mısır'ı daha bir sevdim. Öyle bir dil cambazlığı ki yazar nereye götürürse oraya gidiyoruz biz de, aksi mümkün değil.

Yusuf'un (a.s) o üç gömleği...hayatının dönemeçleri...sınavları,sabrı ve iffeti...ve Züleyha...Burada şunu belirtmek isterim. Ayet ve hadislerde Züleyha'nın güzelliğini yitirip Yusuf'un duasıyla eski güzelliğine kavuşması ve Hz.Yusuf'la evlenmesi gibi bilgiler yok. Ahsen'ül-kasas yani kıssaların en güzeli Yusuf kıssası Nazan Bekiroğlu diliyle yeniden kaleme alınmış, iyi de olmuş. Bütün güzel övgüleri hakettiğini düşünüyorum.
Ayrıca eserlerinde yazarın kendi hakkında küçük ipuçları buldum kendimce. Mesela "muhal farz" kelimesini kullanmayı sanırım çok seviyor bir de mor rengini. Diğer kitaplarını da muhakkak okuyacağım, herkese tavsiye ederim. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak Abdullah Yıldız imzalı Yusuf'un Üç Gömleği adlı kitabı da okumanızı tavsiye ederim.

1 yorum:

Su dedi ki...

Nazen Bekiroğlu,kiremit rengine takılmış günümüz Fuzulisi diliyle yazmış kitabı..

İnanılmaz lirikti..