Pazartesi, Ekim 15, 2007


CİNAYET ALFABESİ

Agatha Christie


Agatha Christie sevgimden söz etmiştim, şimdi sıra internet yoluyla sahaftan aldığım eski basım Agatha Christie kitaplarıma geldi. İlk kitap Cinayet Alfabesi. Kitap Altın Kitaplar Yayınevi'nden çıkmış, 1971 basımı. Agatha Christie'nin çoğu kitaplarında olduğu gibi yine Gönül Suveren tercümesiyle.

Yazarın Belçikalı usta dedektifi Hercule Poirot yine iş başında. Bu sefer kendisine gelen ABC imzalı mektupları ve mektuplarda haberi verilen alfabe sırasına göre işlenmiş üç cinayeti aydınlatıyor, arkadaşı Mr. Hastings'le birlikte.
Birbiriyle ilgisi olmayan, sadece alfabe sırasına göre öldürülmüş üç kişi: Tütün satıcısı yaşlı bir kadın, garson bir genç kız, karısı ölüm döşeğinde zengin bir adam... Tren tarifeleri, naylon çoraplar, ABC imzalı mektuplar...


Cinayetler bir seri katilin elinden çıkmış, bütün şüpheler Alexandre Bonaparte Cust adında yalnız yaşayan, sara hastası, silik bir karakterin üzerinde toplanıyor, bütün deliller onu gösteriyor ama H. Poirot olayı çözdüğündeyse A.B. Cust'ın çok acımasız bir komploya kurban gittiği ortaya çıkıyor. Asıl katil kim mi? Bunu da kitabı henüz okumamış olanlara bırakıyorum.

Ben katili tahmin edemedim, belki de bu yüzden A.C kitaplarını okumayı seviyorum. Son ana kadar heyecan devam ediyor çünkü. Ama çok dikkatli okuyucular, biraz da dedektiflerin şüphesi ve keskin zekasına sahip kişiler katili bulabilir, bu kitapta katili bulmak biraz zor ama çoğu A.C. kitaplarında yazar bazı cümlelerle aslında katili ele veriyor ama dediğim gibi çok iyi tahlil etmek gerek olayları ve cümleleri, özellikle cümleleri. Tabi ben genelde kitabı okuyup bitirdikten sonra "aslında katil o kadar belliymiş ki" diyorum, katili okurken bulamasam da.
Bu kitabı ya da herhangi bir A.C. kitabı okuyan herkesin yorumlarını merakla bekliyorum.

İkinci A.C. kitabım Çarpık Evdeki Cesetler, yorumlarım yakında...

4 yorum:

Berrin dedi ki...

gerilim polisiye türünde hiç okumadım..en azından bit tane okuyup tecrübe etmek lazım galiba..hangisini önerirsin ilk okuma için?

Unknown dedi ki...

sevgili Berrin, ben bir Agatha Christie hayranı olduğum için Agatha Christie'den önermek isterim. İlk kitap olarak da kesinlikle On Küçük Zenci'yi öneririm.

huhuh dedi ki...

Öncelikle bloğunuzun "harika" olduğunu söylememe lüzum yok sanırsam . Açıkcası nerede bir kitap/yazar eleştirisi yapan, edebi üslubu olan, okumaya teşvik eden bir blog/yazı/site görsem çok seviniyorum. Öğrenmek belki de şu dünyada olabilecek en güzel şey.
Fizik kitabımızın arkasında şu güzel söz vardı: "The beautiful thing about learning is that no one can take it away from you." Evet Öğrenmenin güzel yönü onu kimsenin bizden alamayacak olması. Yazınız güzel tebrikler.

Unknown dedi ki...

Sevgili A.C. hoş geldiniz. Öncelikle teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
Ben de bahsettiğiniz türde yazan blog ya da site görsem çok seviniyorum.
Alıntı söz de hoş ve doğru.

Ben de bir Agatha Christie okuru olarak sizin bloğunuzu beğendim.
Tekrar teşekkürler...