Pazartesi, Aralık 17, 2007


BİR GÜN

Ayşe Kulin

Yeni tanıştığım bir yazar Ayşe Kulin. Her ne kadar popülaritesi fazla bir yazar olsa da benim için bir ilk oldu ve yazarın diğerleri kadar ünlü olmayan (ya da reklamı yapılmamış) bir kitabıyla, Bir Gün kitabıyla yazarla tanıştım.

Kitabın konusuna gelince: Nevra Tuna şehirli ve modern gazeteci kimliğiyle , kendi davası sebebiyle cezaevinde yatan Doğulu Zelha Bora'yla ropörtaj yapmak ister ve ropörtajı gerçekleştirmek için cezaevine gider. Nevra Tuna, küçük bir odaya alınmış, Zelha Bora'nın gelmesini beklemektedir ve içeri Zelha Bora girer. Artık onlar gazeteci Nevra Tuna ve tutuklu Zelha Bora değil, iki çocukluk arkadaşı Nevra ve Zelha'dır...

Nevra Tuna, aradan yıllar geçmesine rağmen, çocukluk arkadaşı Zelha'yı izlediği haberlerden tanımış, hem onu görmek hem de onunla ropörtaj yapmak için kolları sıvamış, nihayet karşılaşma günü gelip çattığında o "bir gün" de haber adına belki hiçbir şey ama geride kalan çocuklukları, arkadaşlıkları ve hayatları hakkında keyifli ve hüzünlü pek çok anıya ve bilgiye sahip olmuştur.

Sadece günümüzün değil, yılların sorunu olarak karşımızda duran Türk- Kürt çatışması çerçevesinde yaşanan olaylar, Türk kızı Nevra ve kendi deyişiyle Kürt kızı Zelha'nın, aynı ülkenin kadınlarının ayrı pencerelerden hikayesi...

Kitabı okuduktan sonra içeriği itibariyle oldukça hassas bir mevzu hakkında, karşı taraf gözüyle bakabilmek adına, birkaç izlenimim oldu ya da en azından kitap karakteri Zelha'nın ve nice Zelhaların neyi, niçin istediklerini daha etraflıca öğrenmiş oldum. Kitapta Kürtlerin tarihi hikayelerini de karakterlerin ağzından anlatmış yazar. Kürtlerin kendi devletlerini kurma düşünceleri hariç, Zelha'nın pek çok fikrine katılıyorum aslında. Kendi dilleriyle okuma, yazma, tv yayını, gazete vs. bunlar olabilecek konular ama vatanı bölmek, ayrı bir devlet kurmak imkansızı istemekten başka bir şey değil bu ülkenin halkı için.

Velhasıl-ı kelâm, yazar kendi cümleleriyle, ne de güzel söylemiş...
"...biz iç içe büyüyen, iç içe yaşayan, birbirine benzeyen, kavgacı, hırçın ve inatçı, şefkatli, sevecen ve yürekli, sonsuz verici ve can alıcı, gözü kara, kurnaz, hain, aynı anda çileli, masum ve çocuksu biz! Biz, aynı toprağın çocukları."...

Everest Yayınları, basım yılı 2005, 202 syf.

11 yorum:

Berrin dedi ki...

adı aylin ve füreya yı okudum..ıkısınıde onerıyorum..
bunuda okumak ısterım..tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Ayşe Kulin'i okuduğum tek kitabıyla değerlendirmem pek doğru olmasa da, anlatımını biraz basit bulduğumu söylemeliyim. Özgün, farklı bir anlatımı yok zannımca. Yine de elime geçerse bir başka kitabını daha okuyup yazarı yeniden değerlendirmek isterim.

YILDIZNAF dedi ki...

Merhaba Seker kiz,
Yine muzik muhtesem. Yazarin bu kitabini okumadim ama dediklerine katiliyorum, ozgun bir anlatimi yok fakat kendini okutturuyor. Bunalip kenara birakmiyorsun yani. Fakat alinti yaptigin satirlari cok begendim, cok guzel bir saptama yapmis. Iste biz....
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Sevgili Yıldıznaf, müziği beğenmene sevindim, aynı fikirde olmamıza da :-)

Adsız dedi ki...

Her zaman imrendiğim kitap okuma alışkanlığınız için sizi kutluyorum.
Küçük bir kızınız var galiba, sitenizdeki fotoğraftan öyle anlaşılıyor. O şirin ufaklığa bakarken bile kitap okumaya fırsat bulabiliyorsanız ne mutlu size.

İnşallah ben de bir gün daha düzenli kitap okuyacağım, bizim ufaklıktan zaman kalırsa tabii :)

Ben de Kocaeli'de oturuyorum. 2 yaşında bir oğlum var.

Sevgilerimle...
Bu arada Kurban Bayramınız mübarek olsun.

Aysun

SERAP dedi ki...

Lisedeyken elden ele dolaşan "Adı Aylin"i okuduğumda bende anlatımını basit bulmuştum.Hatta konu olarak zengin ve kararsız bir kadını seçtiği için o zamanki aklımla kızmıştım:)Şu anda ise biyografiyi romana yedirebilme becerisini gözardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.
İyi okumalar...

Unknown dedi ki...

Sevgili Aysun, hoşgeldiniz öncelikle. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Kızım küçükken fazla vakit ayıramıyordum okumaya ama kzım 3,5 yaşında oldu artık, ben de mümkün olduğunca okumaya çalışıyorum.
Kitap okumak için uyku öncesi saatlerinizi kendinize ayırmak iyi ve güzel bir başlangıç olabilir,hatta alışkanlığa da dönüşebilir.
Size de iyi bayramlar
Her zaman yorumlarınızı beklerim...

Sevgili Serap, dediklerine tamamen katılıyorum. İyi bayramlar...

cinar dedi ki...

Ayşe Kulin'i severim ben. Adı Aylin ve Füreya'yı beğenmiştim. Çok zengin bir anlatımla yazmasa da bence çok akıcı bir şekilde yazıyor Ayşe Kulin. Biyografilere karşı özel bir ilgim olduğundan belki de bu kitapları çok sevmiştim. Bir Gün'ü de okudum, dediğin gibi bakış açısı kazanmak için güzel bir kitaptı o da.
ayrıca senin gibi çok okuyup çok yazan birini bulduğum için çok mutluyum :)
Sevgiler,

Unknown dedi ki...

:-) teşekkür ederim. Ben de yorumlar nispetinde mutlu oluyorum, hele yeni okuyucularla karşılaşınca sevincim artıyor.
Her daim yorumlarınızı beklerim.
Sevgiler...

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Yazarın hemen hemen tüm kitaplarını okudum.Bu kitabı da bir solukta okumuştum.İnce bir kitap olmasına rağmen anlatılanlar gerçekten anlamlı ve doğru şeylerdi.

Beter Böcek dedi ki...

Ayşe Kulin'in Veda ve Umut ikilemesini okumanızı tavsiye ederim.