Çarşamba, Ocak 02, 2008


HIZIR (A.S)

Ramazan Hûb

Hızır(a.s)'ın kim olduğundan, peygamber mi yoksa veli mi olduğuna, ne zaman doğduğuna, ab-ı hayatın gerçek mi yoksa hayal mi olduğuna, Kur'an'da bahsi geçen Hz.Musa ve Hızır kıssasına kadar pek çok soruya cevap olabilecek bilgiler içeren, Hızır(a.s) hakkında detaylıca hazırlanmış bir kaynak kitap.

Kitapta özellikle Hz.Musa ve Hızır kıssası çok güzel anlatılmış.
Kitaptan edindiğim bilgiler ışığında; Hz. Hızır Kur'an'da "salih bir kul" olarak geçmekte, Hızır ise lakabı. Kendisine niçin "Hızır" denildiğine gelince, Peygamber Efendimizin bir hadisinde şöyle buyrulmakta:"Hızır'a bu adın verilmesinin sebebi şudur: Çünkü o otsuz kuru bir yerin (beyaz bir yerin) üzerine oturdu da ansızın o otsuz yer yeşillenerek peşi sıra dalgalandı". "Hızır" kelimesinin lugat manası "yeşillik"tir.


Görüşlerin çoğuna yani cumhura göre bir peygamberdir. Hz.İbrahim'e ilk inananlardan, Hz. Musa ile Kur'an'da kıssası geçen, Hz.İlyas ile misal aleminde (yani yer ile gök arasında) yaşayan, darda kalanlara yardım eden, ledün ilmine (Allah'ın sırlarına ait manevi bilgi) sahip Kur'anî ifadeyle salih bir kuldur.
Yine Hz.Hızır'a ait bir özellik: Şehadet parmağı ile orta parmağının birleşik olması Hızır(a.s)'ın en farklı alameti.
Kısacası; bilgilendirici ve faydalı bir kitap, okumak isteyenlere...


Hiç yorum yok: