Pazar, Mart 02, 2008


AY ÇÖREĞİ

Piraye Şengel

Türk polisiyesinde yeni bir soluk:Piraye Şengel. Ay Çöreği, yazarın polisiye dizisinin ilk kitabı. Kitap kendini "şiddetsiz polisiye" olarak tanıtmış. Tanım dosdoğru, eğlenceli bir polisiye.

Kitabın ana karakterleri, sevimli dedektiflerimiz: Servet ve Azade.

Konu şöyle: Servet, polis akademisi son sınıfta okurken okuldan atılır. Bir dedektiflik bürosu açmaya karar verir. Ortağıysa yıllar sonra tekrar karşılaştığı, çocukluk hayallerini süslemiş Azade Abla'sıdır. Azade 30'lu yaşların içinde, bekar, tombul ve sempatik; bol bol dedektiflik öyküleri okuyan, yaptığı nefis ay çörekleriyle meşhur bir karakterdir.
Sevimli ve sıradışı dedektiflerimiz Servet ve Azade, "Ay Çöreği Dedektiflik Bürosu"nu açarlar. Önce basit olaylarla ilgilenirler: Birbirlerini aldatan eşler gibi.
Daha sonra, emekli polis memuru Metin Bey, kaybolan evlatlık oğlunu bulmaları için dedektiflerimize başvurur. (Serinin ikinci kitabında Metin Bey de dedektiflerimizin arasına katılıyormuş)

Aranılan oğul bir "hacker"dır, uluslararası bir çetenin elemanıdır ve Servet'e gücünü göstermek niyetindedir.

Yan karakterlerde, evli sevgilisinden intikam almak isteyen kadın magazin muhabiri, bir gecede banka hesapları sıfırlanan iş adamı - muhabirin sevgilisi- , yine banka hesabı sıfırlanan bir başka karakter: ünlü bir tv yıldızı gibi ilginç tipler mevcut.

Bütün karakterler birbirleriyle bağlı. Her ortamda ortaya çıkan kızıl saçlı,alnında "R" dövmesi olan kadının kimliği hakkında son sayfada yapılan açıklama, kitabı fantastik bir boyuta da taşıyor. (Yazarın okuduğum bir söyleşisinde "R" düğümünü çözdüm: "Azade ve Servet olayları, ben de onları izliyorum")

Sevimli, eğlenceli bir dedektif romanı. Polisiye severlere tavsiye olunur.

6 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Merhaba,
Çok rahat okunan, sürükleyici bir kitap anladığım kadarıyla. Gerçi son zamanlarda istediğim kadar okuyamadığım için evde okunacaklar birikti ama aklımda olsun:)
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Sevgili bocuruk, hoş geldiniz...
evet, kolay okunan, sürükleyici bir polisiye.
sevgiler...

400 Darbe dedi ki...

Yeşim Ustaoğlu bu kitabı mutlaka okumalı.. Teşekkürler paylaşım için..

Unknown dedi ki...

Sevgili 400 darbe, yorumun sayesinde ben de Yeşim Ustaoğlu'nu öğrenmiş oldum. Kitabın filme çevrilmesi bence de güzel olur, esprili bir polisiye beyaz camda güzel durabilir.

Unknown dedi ki...

Tavsiyen üzerine okumak için aldım.Kolay okunan, sürükleyici bir polisiye kitapmış fakat kitabın yarısını geçmeme rağmen dahaca beklediğimi bulamadım.
Bakalım sonunda ne olacak, İnşallah benim de beğendiğim bir kitap olur.

Unknown dedi ki...

Sevgili Vişne Ağacı, yazım üzerine kitap alman çok hoşuma gitti.
Çok fazla beklentin yoksa, sevimli bir kitap.
Okumayı bitirdikten sonra, son düşünceni de yazarsan sevinirim.
sevgiler...