Pazartesi, Mayıs 05, 2008


KRAL LEAR

W. Shakespeare


Ve Shakespeare... Şiirsel anlatımıyla, illaki kraliyet ailesi ve entrikalarıyla...
Yazarın okuduğum dördüncü eseri ve yine dördüncü trajedisi... Komedilere sıra gelmeli artık...

Kral Lear'a gelelim: İngiltere Kralı Lear, ölüme iyice yaklaştığını düşünür ve ülkesini üç kızı arasında paylaştırmaya karar verir. Bunun için kızlarından sırasıyla, babalarına olan sevgilerini dile getirmelerini ister. Kızları Goneril ve Regan, birbirinden şiirsel ifadelerle babalarının gözlerini boyarlar ve sevgilerinin büyüklüğüne inandırırlar babalarını. Sıra küçük kızı Cordelia'ya gelince kral, ona da sorar sevgisinin derecesini. Cordelia'nın cevabıysa şöyledir:

"Sizi majesteleri, seviyorum bir evlat gibi. Ne daha fazla, ne daha az."

Bu sözleri duyan kral büyük bir öfkeye kapılır ve Cordelia'yı reddeder evlatlıktan. Bütün krallığını iki kızı arasında paylaştırır. Cordelia ise Fransa kralıyla evlenerek ülkesini terk eder.

Kral artık kızları Goneril ve Regan'ın yanında yaşamaya başlar. İki kızı da kısa zamanda gerçek yüzlerini gösterirler krala.

Fırtınalı bir günde kapıya konur kral. Yanındaysa soytarısı, kısa süre önce Cordelia'yı babasına karşı savunduğu için yine kral tarafından ülkesinden sürgün edilen Kent Kontu ( Kent, krala tanınmamak için kılık değiştirmiştir.) vardır.

Kent Kontu gibi önemli bir karakteri daha vardır eserin: Gloucester Kontu. (Gloucester Kontu da kral gibi evlat nankörlüğü görecektir.)

Gloucester Kontu, gayri meşru oğlunun çevirdiği entrikalar sonucu diğer oğlundan ayrı düşer ve yine onun yüzünden gözlerini kaybeder. Gayri meşru oğul Edmund, eserde önemli bir karakterdir zira kralın kızları Goneril ve Regan arasında paylaşılamamaktadır; biri dul kalan ve diğeri evli olan iki kardeş Edmund yüzünden düşman kesilirler birbirlerine. Neticede biri diğerini zehirler, sonra kendini öldürür. İki kızından gördüğü kötülükler ve kendisinin Cordelia'ya yaptığı haksızlıktan duyduğu pişmanlık, kralın aklını yitirmesine neden olur.

Regan ve Goneril'in kendisi uğruna ölmeleriyle geç de olsa aklı başına gelen Edmund:

"Yaşamaya can atıyorum, ah! Fena tabiatıma rağmen iyi bir iş yapmak istiyorum. Lear ve Cordelia'nın ölmeleri için bir ferman yazmıştım. Hemen kaleye gönderin birini. " sözlerini sarfetse de yazıktır ki Cordelia'nın öldürülmesine engel olamaz.

Kral Lear, Cordelia'nın ölümüne dayanamaz, ardından o da yumar gözlerini hayata. Ölümler bu kadarla bitmez... Gloucester Kontu ölür, kralın sadık soytarısı öldürülür. Düelloda Edgar, bütün entrikaların başı kardeşi Edmund'u öldürür.

Krallık ise Kent, Edgar ve Albany Dükü'ne (Goneril'in kocası) kalır, yani eserdeki üç iyi kalpli karaktere...

Kızlarını küçük bir sınava tabi tutarken, boyalı sözlere kanıp hayatının belki de en büyük yanılgısına düşeceğini bilemezdi Kral Lear. Bildiğindeyse, evlat nankörlüğü ve küçük kızına karşı duyduğu vicdan azabıyla çoktan tanışmıştı...

Güzel bir Shakespeare oyunu...

Antik Yayınları, basım yılı 2007, 207 syf.














Kral Lear ve soytarısı...

Hiç yorum yok: