Pazar, Temmuz 20, 2008


ERKEĞİN YARISI KADIN

Cang Şianliyen

Türk yazarları okumayı nedense daha çok seviyorum.Ama arada dünya edebiyatına da yer veriyorum.
Çin edebiyatına da bu kitapla giriş yaptım ama yazık ki sonuç hüsran. Can yayınlarının kelepir kitaplarından seçmiştim bu kitabı. Kapak ve isim ilginç gelmişti ama görünüş insanı yanıltabiliyormuş, bunu bir kez daha anladım.

Cang Şianliyen, Çin'in politikasından çok çekmiş biri olarak - hayatının yirmi yılı hapishane ve ıslah kamplarında geçmiş- kendini anlatmış kitabında. 1966-1976 yılları arasında siyasi suçlu olarak girdiği ıslah kamplarındaki günlerini; belki kurgu belki gerçek karakter Cang'ın kamptaki günlerini, yine kendisi gibi kampta olan kadın karakterle olan ilişkisini, evliliğini; fazlasıyla politikayı, komünizmi, Çin'deki devrimleri anlatmış kitabında.

Yazarın kitapları Çin'de yasaklıymış.Bu kitap 1985 yılında Çin'de basıldığında geniş yankı uyandırmış.Nedeniyse yapıtın açık saçık olmasıymış. Fazla abartılı bir anlatım yok aslında.Bence neden bundan ziyade anlattıklarıyla birilerini(!) rahatsız etmiş olması.

Kitapta bir iktidarsızlık söz konusu. Kelimenin iki anlamının da kullanıldığı bir durum bu. "Halk hem ruhsal, hem de bedensel olarak iktidarsızlaştırıldı.Cang, Erkeğin Yarısı Kadın'da yoksa Çinli aydınların tamamı hadım mı edildi, diye sorar" (Sunuş'tan)

Kitabı sevemediğim için daha yazacak bir şey bulamadım açıkçası. Ama bitirmeden yazarın çok güzel cümleler kurduğunu da söylemeliyim.



Can Yayınları, 1996 basımı, 229 syf.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Hayırlı kandiller..Hayırlılar, mutlulklar getirmesi dileğiyle..

Unknown dedi ki...

merhaba, sağol Vişne, sana da hayırlı kandiller...
sevgiler...