Pazar, Ağustos 31, 2008

CASABLANCA

Dünya sinema klasiklerinden bir diğeri: Casablanca.
1942, ABD yapımı filmde başrolleri Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman paylaşıyor.

Filmin konusu kısaca şöyle: İkinci Dünya Savaşı'nın başları... Avrupa ülkelerinden Amerika'ya iltica etmek isteyenlerin yolu Fas'ın Casablanca şehrinden geçmek durumundadır.
Almanların elinden kaçan Çek direniş örgüt lideri Victor Lazlow ve karısı Ilsa da
( I.Bergman) iltica için Casablanca'ya gelirler. Kaçmaları için gerekli olan belgeler de Casablanca'nın en meşhur gece kulübünü işleten Rick'tedir ( H.Bogart). Lazlow ve karısı Ilsa, Rick'in kulübüne tesadüfen girerler. Rick ve Ilsa karşılaşırlar; geçmişte bir ilişki yaşamışlardır ama tam Paris'ten ayrılacakları gün Ilsa tren garına gitmemiş ve Rick arkadaşı Sam'la birlikte onsuz ayrılmıştır şehirden. Casablanca'ya Rick'in kulübüne gidince geçmiş hatırlanır yine ama Rick, Ilsa'nın onu sebepsiz bırakışından dolayı ona öfkelidir.
Ilsa ise kocası Lazlow ile Amerika'ya kaçabilmeleri için gerekli belgelerin Rick'te olduğunu öğrenir ve ondan belgeleri ister. Tabiki kısa sürede aşkları tekrar alevlenir. Ilsa Rick'le kalmaya karar verir ama Rick'ten kocasının kaçmasına yardım etmesini ister. Rick planını yapar ve Lazlow'un kaçmasını sağlar.
Peki Ilsa'ya ne oldu?... Onu da izlemek isteyenlere bırakalım.

Casablanca, H. Bogart'ın aşkı için kendini feda ettiği güçlü rolüyle, I.Bergman'ın ışıl ışıl parlayan gözleriyle, yine Rick'in arkadaşı sayılabilecek yüzbaşı Reno'yla olan diyalogları, "Onun gözü sende evlat" gibi unutulmaz replikleriyle ve göreceli mutsuz sonuyla hoş, keyifli bir klasik.

Film gösterime girdiği 1943 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dallarında Oscar almış. Ayrıca film ABD Film Enstitüsü tarafından 2002 yılında tüm zamanların en iyi aşk filmi seçilmiş. ( Bu da göreceli tabi)


1942, ABD yapımı
, Michael Curtiz Filmi
dram, romantik, savaş

102 dk.
, siyah-beyaz












sırada başrollerini Jack Nicholson ve Morgan Freeman'ın paylaştığı "Şimdi ya da Asla" var, yakında...

2 yorum:

cinar dedi ki...

Ben de bu sene içinde seyrettim bu filmi. O kadar bahsedilmesine rağmen baya geç seyrettim yani :) Güzeldi, hoştu ama en iyi aşk filmi denemezdi bence.

Unknown dedi ki...

Sevgili Çınar, katılıyorum fikrine.
H.Bogart'ın canlandırdığı Rick karakterinin fedakârlığı sebebiyle en iyi aşk filmi seçilmiş olabilir belki.