Salı, Ağustos 19, 2008

Nil'de Ölüm ( Death on the Nile )

Yine Agatha Christie ve yine yazarın aynı adlı kitabından uyarlanan başarılı bir film.

Linnet Doyle, genç, güzel bir mirasyedidir. Arkadaşının nişanlısı Simon Doyle'ı elinden alır ve evlenirler. Genç çift balayı için Mısır'ı seçer. Nil'de yaptıkları gezi süresince gemideki diğer yolcuların göz hapsindedirler. Hepsinin Linnet Doyle'ı sevmemeleri için sebepleri vardır. Ama en ölümcül sebebe sahip olan hangisi acaba?

Simon Doyle'ın eski nişanlısı Jackie de peşlerinden Mısır'a gelmiştir. Genç çifti takibe alır. Kendisi ve diğer yolcular da aynı gemide yolculuk yapan Belçikalı meşhur dedektif Hercule Poirot'nun takibi altındadır. Jackie ve Simon Doyle, bir gece tartışırlar ve Jackie, Simon'ı bacağından vurur. Aynı gece bir de cinayet işlenir. Simon'ın eşi Linnet Doyle yatağında vurulmuştur.

Kayıp bir şal, kayıp silah, kırmızı bir oje şişesi, kanlı mendil, duvara kanla yazılmış "J" harfi, Linnet Doyle'ın kayıp incileri H. Poirot'un kafasını iyice karıştıracak ama H.P. gri hücrelerinin yardımıyla olayı yine kısa zamanda çözecektir.

Ama ölümler bununla bitmez. Linnet Doyle'ın hizmetçisi de boğazı kesilerek öldürülür. Elinde küçük bir kağıt para parçası vardır. Hizmetçiyi öldüreni gördüğünü söyleyen bir diğer yolcu, ünlü aşk romanı yazarı yaşlı kadın da tam H. Poirot'a isim verirken silahla öldürülür. Katil, silahı atıp kaçar.

Tüm bu ölümlerden sonra Poirot yolcuları gemi salonunda toplar ve olayı nasıl çözdüğünü ve katilin ya da katillerin kim olduğunu söyler.
Kitap ve film hakkında hiç bilginiz yoksa katili tahmin etmek oldukça güç. Agatha C. çok başarılı bir kurguyla okuyanı, izleyeni şaşırtacak bir esere imza atmış.

1978 yapımı filmde Poirot'u Peter Ustinov canlandırmış. Bence çok da güzel oynamış. Yine benim sevdiğim bir oyuncu David Niven da Poirot'un arkadaşı olarak filmde yer alıyor.

küçük bir ipucu: On Küçük Zenci'yi okuduysanız ve katilin oyununu biliyorsanız burada da katili belki tahmin edebilirsiniz. Yani gördüklerinize inanmayın :-)


1978 yapımı, 140 dk,
John Guillermin filmi

4 yorum:

Emrah ATİK dedi ki...

Geçen kış bir Poirot toplu gösterimi yapmıştım evde:))
Çocukken tek ve kaliteli kanal varken yani cumartesi gecelerinin vazgeçilmeziydi...
hala keyifle izlerim Agatha uyarlamalarını...

Unknown dedi ki...

Merhaba, ben de koyu bir Agatha C. hayranı olarak filmlerini izlemenin zamanı geldiğini düşündüm.
Film uyarlamaları da çok güzel.
Devamı gelecek...

SERAP dedi ki...

Okuduğun yetmiyormuş gibi birde izlemeye daldın ha şeker kız?Bende şimdi A.C okuyorum.Bu taşınma telaşında çekilebilecek nadir kitaplardan:)

Adsız dedi ki...

Çok eski bir post ama yine de yorumlamak istedim. Ben de Agatha Christie hayranıyım ve bu kitap en sevdiklerim arasında yer alıyor. Bu filmi de izledim sanırım ama çok hatırlamıyorum.
Aşağı doğru Agatha postlarını okudukça görürüm belki ama yeri gelmişken söyleyeyim: İngiliz yapımı, Poirot ve Miss Marple adlarında iki ayrı dizi var. Bazen kurguyu, karakterleri filan değiştiriyorlar ama genel olarak başarılı bir uyarlama. Tek sorun altyazılı versiyonlarını henüz bulamamış olmam. :)