Perşembe, Eylül 25, 2008

39 STEPS / 39 BASAMAK

Güzel bir Alfred Hitchcock filmi daha: 39 Basamak.
Ünlü yönetmenin İngiltere'de çektiği filmlerinden bir diğeri. "Yanlış adam"temalı bir film, sonrasında North by Northwest'e de tema olmuş.

Gelelim filmin konusuna: Film bir müzikholdeki gösteriyle açılışı yapar. Sahneye "Bay Bellek" adında duyduğu her şeyi hatırlayan, ezberlediklerini hafızasında tutan bir adam çıkartılır. Ve seyircilere adama soru sormaları söylenir. Sorular sorulur ve Bay Bellek soruları cevaplar. Kısa süre sonra salonda bir silah patlar ve herkes etrafa kaçışır.


Müzikholden çıkan kahramanımız kendisiyle birlikte çıkan kadının teklifi üzerine onu evine götürür. Burada kadınının kendi hakkında anlattıkları başına büyük işler açacaktır. Kadın peşinde casusların olduğunu ve ikisinin de tehlikede olduğunu söyler.Ve kadın sırtından bıçaklanarak öldürülür. Cinayet onun üzerine kalmıştır. Hemen şehri terkeder. Kadının bahsettiği 39 Basamak'ı araştırmaya koyulur. Kendini büyük bir casusluk olayının içinde bulan kahramanımız hem casuslardan kaçar, hem de cinayet zanlısı olarak arandığından polislerden.


Trende karşılaştığı ve onu ihbar eden kadınla tekrar karşılaşır, Kadın önce onun hikayesine inanmaz ve katil olduğunu düşünür ama sonrasında gelişen olaylarla ona yardım eder ve birlikte olayı aydınlatırlar. 39 Basamak'ı, Bay Bellek'in bu olaydaki rolünü...


Kahramanımızın hem casuslar hem polislerden kaçarken girdiği binada konuşmacı yüzbaşı zannedilip kürsüye çağrılması ve yaptığı konuşma filmin keyifli sahnelerinden biri.
Ve de birlikte kelepçelendiği kadınla gecelediği odada kadını korkutmak için yalanlar söylediği sahne...

Hitchcock filmlerini sevdiğim için ben keyif aldım. Oyunculuklar da gayet iyi.
Filmin başrollerinde Robert Donat ve Madeleine Carroll var.

Film kitaptan uyarlanmış ama A. Hitchcock metne pek sadık kalmamış. Ayrıca tiyatro oyunu olarak ülkemizde sahnelenmiş 39 Basamak. Hakan Gerçek, Okan Yalabık, Demet Evgar ve Bülent Şakrak varmış rollerde. Tiyatro sahnesinde bu güzel oyuncuların yorumuyla izlemek isterdim doğrusu.

bir Alfred Hitchcock filmi
1935, İngiltere

gerilim

83 dk.

siyah-beyaz

Türkçe altyazılı


IMDb puanı 8.0/10

Hiç yorum yok: