Çarşamba, Eylül 24, 2008


NORTH BY NORTHWEST ( GİZLİ TEŞKİLAT)

Kuzey-kuzeybatı anlamına gelse de Türkçe'ye Gizli Teşkilat olarak çevrilen North by Northwest şu ana kadar izlediğim Hitchcock filmleri arasında gözdelerimden biri oldu.
Başrollerinde Cary Grant ve Eva Maria Saint'ın oynadığı 1959, ABD yapımı filmin konusu kısaca şöyle:

-açıklayıcıdır bilginize-

Filmimiz bir reklamcılık şirketinde yöneticilik yapan Roger O. Thornhill'in, yabancı casuslar tarafından Phillip Vandamm adına kaçırılmasıyla başlar. Ancak ortada bir yanlışlık vardır. R. Thornhill'in CIA ajanı George Kaplan'la hiçbir ilgisi yoktur. Ama casuslar onun George Kaplan olduğunda ısrar etmektedir. Adamlar R. Thornhill'i, Vandamm'ın evine getirirler. Burada G. Kaplan olmadığını söylese de onları ikna edemez. Kendisine zorla içki içirilir ve bir arabaya bindirilir. Arabayı uçuruma sürerlerken ellerinden kaçmayı başarır. Ama bu sefer de alkollü araba kullanmak ve hız yapmaktan yakalanır. Karakola getirildiğinde polislere kaçırıldığını anlatır. Polisler, Vandamm'ın evine gittiğinde, R. Thornhill'in misafirleri olduğunu, içkiyi fazla kaçırdığını söylerler. Polisin kendisine inanmaması üzerine R. Thornhill, kendisine benzetilen George Kaplan'ı aramaya koyulur. Kaplan'ın kaldığı otele gider. Odasına girer çünkü herkes onu George Kaplan sanmaktadır. Vandamm'ın adamları tekrar peşine düşer. Olaylar onu BM binasına kadar götürür.

Burada konuştuğu adam sırtından bıçaklanarak öldürülür. Ne ki R. Thornhill, bıçağı eline aldığında tüm bakışlar ona döner. Cinayeti onun işlediği düşünüldüğünden hemen oradan kaçar ve tren istasyonuna gider. Gizlice trene biner. Polisler peşindedir. Trende ona eşlik edecek bir kadınla yani Eve'le tanışır. Kadın onun kim olduğunu bilmektedir ama onu ele vermez ve trenden birlikte inerler. İstasyonda Eve'in yaptığı telefon görüşmesiyle gerçek George Kaplan'la bir görüşme ayarlarlar. Ama buluşma yerine gittiğinde G. Kaplan yerine üstüne doğru gelen bir planör karşılar R. Thornhill'i. Kandırıldığını anlar. Yine George Kaplan'ı aramak için gittiği bir otelde Eve'le karşılaşır. Odasına giderler. Burada Eve bir telefon görüşmesi yapar ve bir adres alır. R. Thornhill adresi kendi çabalarıyla öğrenir ve peşinden gider. Gittikleri yer bir müzayede salonudur ve Vandamm ve adamları da oradadır. Ve yanlarında da Eve vardır. Vandamm'ın adamlarından kaçmak için müzayedede karışıklık çıkartır. Polis aracına bindirilir ama burada gelen bir telefonla karakol yerine havaalanına götürülür. Burada onu bekleyen önemli biri vardır. Bu kişi sayesinde olayların gerçek nedenini öğrenir ve Eve'in aslında kim olduğunu da.

Film burada bitmiyor tabi. Devamında bol aksiyon sahneleri var yine. Ve olaylar açığa çıkıyor.
Hitchcock severler kaçırmasın derim.

Usta yönetmen A. Hitchcock bu filmde de gösteriyor kendini. Filmin ilk sahnelerinde otobüsü kaçıran, otobüsün kapısı yüzüne kapanan bir adam olarak görüyoruz kendisini.

Film, güzel konusu, başarılı oyunculuğu ve tabiki altında A. Hitchcock imzası olması sebebiyle tavsiye edebileceğim güzel bir film.

Özellikle R. Thornhill'i çölde kovalayan planör sahnesi, müzayededeki diyaloglar, R. Thurnhill'in Eve'in gerçek kimliğini öğrendiği zaman söylediği sözler ( Eve'in yüzüne), Rushmore Dağı Anıtı'nda geçen aksiyon sahneleri en sevdiğim kareleri filmin.










bir Alfred Hitchcock filmi

1959, ABD

drama, gerilim

136 dk, renkli

Türkçe altyazılı


Hiç yorum yok: