Perşembe, Eylül 18, 2008

REBECCA

Alfred Hitchcock'un yönettiği 1940, ABD yapımı "En İyi Film" dalında Oscar kazanmış başarılı bir film.
Filmde başrolleri Laurence Olivier ve Joan Fontaine paylaşıyor.

Kısaca filmin konusu şöyle: Başroldeki genç kız, yardımcılığını yaptığı Mrs.Van Hopper ile birlikte gittiği Monte Carlo'da, ünlü ve zengin Maxim de Winter'la tanışır. Mr. de Winter eşini kısa süre önce bir deniz kazasında kaybetmiştir. Genç kız ve Mr. de Winter, Mrs. Van Hopper'ın soğuk algınlığına yakalanıp odasından çıkamamasını fırsat bilerek birlikte vakit geçirirler. Gitme zamanı gelince Mr. de Winter genç kıza evlenme teklif eder. Evlenirler ve Mr. de Winter'ın muhteşem malikanesi Manderley'e gelirler. Manderley'in çalışanları genç kızdan hoşlanırlar, biri hariç.
Malikanenin kahyası Bayan Danvers genç kızdan hiç hoşlanmaz, çünkü o birinci Mrs. de Winter'ın -yani filme de adını veren Rebecca'nın- unutulmamasını istemektedir. Bayan Danvers, Rebecca'ya hayrandır ve bu hayranlığı yeni Bayan de Winter'a fazlasıyla hissettirir.

Mr.de Winter eşiyle yürüyüşe çıktığı sırada deniz kenarında bir kulübe görürler. Mr. de Winter'ın tüm ikazlarına rağmen karısı kulübeye gider ve kulübenin Rebacca'nın eşyalarıyla dolu olduğunu görür. Mr. de Winter Rebecca'yı hatırlatan her şeyden kaçmaktadır...

Bir gün denizin dibinde içinde ölü bir kadının olduğu bir tekne bulunur. İşin tuhafı bu kadın, daha önce cesedi kayalıklara çarpan ve sonrasında Rebecca diye teşhis edilip gömülen kadının ta kendisidir (yani Rebecca!).
Bayan de Winter'in üzüntüsüne, kıskançlığına daha fazla dayanamaz Maxim de Winter ve başlar gerçekleri anlatmaya...
Ama kendisinin bildiklerinin yanlış olması da kuvvetle muhtemeldir...

Evlendikten sonra bir ada kavuşan genç kız yani Bayan de Winter, hep Maxim'in Rebecca'yı unutamadığını, onu hâlâ sevdiğini düşünür. Ama nefret de sevgi kadar güçlüdür...

Gelişen olaylar Bayan Danvers'ın cinnetiyle son bulur, Manderley kül olur ama kahramanlarımız artık mutludur...

Filmin adı Rebecca evet ama Rebecca diye bir karakter oyuncu olarak filmde gözükmüyor. Rebecca ölmüş eş olarak yaptıklarıyla, söyledikleriyle hatırlatılıyor. Rebecca'nın güzelliğinden bahsedilmiş sürekli. Aslında tek kare de olsa A. Hitchcock, Rebecca'yı gösterseydi iyi olurdu sanki. Gerçi film bu şekliyle çok başarılı olmuş.

Oyunculukların çok başarılı olduğu filmde fikrimce en güzel işi Joan Fontaine çıkarmış.

Film, İngiliz yazar Daphne du Maurier'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış. Kitabın Jane Eyre adlı romandan esinle yazıldığı söyleniyormuş. Charlotte Bronte'un meşhur kitabını henüz okumadım ama merak ediyorum doğrusu.


Alfred Hitchcock filmi
1940, ABD yapımı

drama, gerilim

130 dk.
,siyah-beyaz

2 yorum:

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Rebecca en sevdiğim filmlerden biridir. Bence Rebecca'nın film boyunca gösterilmemesi gerilimi ve merakı daha da arttırıyor. Eğer seyretmediyseniz What Ever Happened To Baby Jane'de bu tip filmlere güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu arada sayfanızı çok beğendim ellerinize sağlık...

Unknown dedi ki...

merhaba, hoş geldiniz...
teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
Alfred Hitchcock izlemelerim devam ediyor, Rebecca da yönetmenin başarılı filmlerinden biri.
Ayrıca Oscar'ı kucaklamış bir film.
Dediğiniz gibi, Rebecca'nın gösterilmemesi merak ve gerilimin devamını sağlıyor, doğru.

iyi seyirler, sevgiler...