Perşembe, Eylül 18, 2008

12 ANGRY MEN ( 12 KIZGIN ADAM)

Yıllar önce izlediğim, sinema klasiklerine merak saldığım şu günlerde tekrar izlediğim, sinema tarihinin en başarılı filmlerinden biri olduğunu düşündüğüm 12 Kızgın Adam, 1957, ABD yapımı bir Sidney Lumet filmi. (Daha önce yorumladığım Doğu Ekspresi'nde Cinayet filminin de başarılı yönetmeni kendisi)

12 Kızgın Adam, adından da anlaşılacağı gibi 12 jüri üyesini temsil ediyor. Filmin konusuna gelelim: Babasını bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan genç, son olarak jürinin kararını beklemektedir. Jüri "suçlu" kararı verirse genç idam edilecektir.

Her biri ayrı yerlerden gelen bu on iki kişi gencin kaderini belirleyecektir. On iki jüri üyesi son kararı vermeleri için bir odaya alınır (Filmin tamamı bu odada geçiyor). Jüri üyeleri oylama yaparlar ve biri hariç herkes gencin "suçlu" olduğuna kanidir. Çünkü elde kuvvetli deliller vardır. Adamın öldürüldüğü bıçak, oğlunun yeni aldığı bıçağıdır. Karşı binanın penceresinden, adamın oğlu tarafından öldürüldüğünü gören bir kadın ve cinayetin işlendiği dairenin alt katında oturan yaşlı adamın sözleri vardır bir de...

Herkes bir an önce "suçlu" kararı verip evlerine dönmek istemektedir ama "suçsuz" oyu kullanan jüri üyesi Davis, bu kararın kolay verilmemesi gerektiğini ortaya koyduğu fikirlerle anlatmaya çalışır. İki, üç derken dokuza kadar ulaşır "suçsuz" yorumları. Ve nihayetinde tek kişi kalır "suçlu" diyen, o da gencin "suçsuz" olduğuna ikna olsa da...

Devamını izlemek isteyenlere bırakıyorum.

Film tek mekanda geçmesine rağmen kesinlikle izleyiciyi sıkmıyor. Zaten filmde sürekli gerilim havası olduğundan bu da merak duygusunu ayakta tutmaya yetiyor. Film "guilty" ve "not guilty" replikleriyle unutulmaz filmlerim arasına girdi bile.

Filmin başrolünde jüri üyesi Bay Davis'i canlandıran Henry Fonda var ama tüm oyuncular başrol oyuncusu kadar rol üstlenmişler filmde ve çok başarılı bir film ortaya çıkarmışlar. Yani bu filmin tüm oyuncuları başrolde diyebilirim.

Klasik film sevenler kaçırmasın…


bir Sidney Lumet filmi

1957, ABD
dram, gerilim
siyah-beyaz
96 dk.

Film IMDb'de 8.8 /10 puanıyla 10.sırada

Hiç yorum yok: