Pazar, Eylül 21, 2008


ROPE / İP ( ÖLÜM KARARI )

Güzel bir Alfred Hitchcock filmi daha... Rope /İp diğer adıyla Ölüm Kararı, usta yönetmenin en keyif aldığım filmlerinden biri oldu.

Başrollerinde James Stewart, John Dall ve Farley Garanger'ın oynadığı film, gerçek bir olaydan tiyatro eserine, tiyatro eserinden de yapımcılığını ve yönetmenliğini A. Hitchcock'un yaptığı sinema filmine uyarlanmış.

Kısaca filmin konusuna gelelim: Brandon ve Phillip aynı evi paylaşan iki üniversite öğrencisidir. İki arkadaş, üniversitedeki hocaları Rupert'ın (James Stewart), Nietzche'nin "Üst-insan" felsefi kavramından da etkilenerek şiddetle savunduğu "yeteneksiz kişilerin yaşamaya hakkı olmadığı" görüşünden hareketle, arkadaşları David Kentley'i öldürmeye karar verirler. ( Film, bu sahneyle başlıyor)

Evlerine gelen arkadaşları David'i iple boğarak öldürürler ve cesedi antika bir sandığın içine koyarlar. İki arkadaş aynı gün için bir kutlama düzenlemiştir ve misafirler sırasıyla gelir. Misafirler arasında öldürülen David'in babası,teyzesi,nişanlısı da vardır. Hocaları Rupert da gelir davete. İki arkadaş, David'i koydukları sandığın üzerini örtüp yemek masası haline getirirler ve yemeği orada yerler. Herkes endişelidir çünkü David hala gelmemiştir. Brandon ve Rupert'ın yemek sonrası başlattıkları sohbet Phillip'i iyice gerer çünkü Rupert'ın herşeyi anlamasından korkmaktadır. Rupert'ın savunduğu görüş üzerine uzun bir konuşma geçer. Kutlama biter ve herkes evine döner.
Rupert da evden ayrılmak üzere şapkasını alır. Ama aldığı şapka yanlıştır çünkü içinde David'in isminin harfleri D.K vardır. Rupert, David'in o gün orada olduğunu anlar. Evden çıkar ama kısa süre sonra sigara tabakasını unuttuğunu bahane ederek eve tekrar girer. Phillip'in davranışları ve Brandon'ın sözlerinden iyice şüphelenir ve onları konuşturmaya başlar.
Olayı çözer mi? Evet, ama nasıl çözdüğü izlemeyenlere kalsın.

Filmle ilgili birkaç not: Film, A. Hitchcock'un ilk renkli filmi, ayrıca yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı ilk ve tek film.
Alfred Hitchcock, çoğu filmlerinde olduğu gibi bu filmde de kendini çok kısa da olsa gösteriyor. Bu duruma yani gösteri sanatlarında insanlar tarafından çok bilinen birisinin ekranda kısa olarak görülmesine "cameo görüntü" deniyormuş. Ayrıca film tek mekanda çekilmiş. ( Evin salonu)

Film ve filmde işlenen temalar hakkında detaylı bilgi isteyenler için:
wikipedia


bir Alfred Hitchcock filmi
1948, ABD
suç, dram, gerilim
renkli, 80 dk.

Hiç yorum yok: