Çarşamba, Ekim 22, 2008


THE MAN WHO KNEW TOO MUCH (1934) / ÇOK ŞEY BİLEN ADAM

1934, ABD yapımı bir Alfred Hitchcock filmi.
Filmin başrollerinde Leslie Banks, Edna Best ve Peter Lorre var.

Gelelim filmin konusuna:

-açıklayıcıdır bilginize-

Tatillerini İsviçre'de geçirmeye karar veren İngiliz Bob ve Jill Lawrence burada Fransız Pierre Fresnay ile tanışırlar ve dost olurlar. Kısa süre sonra Fresnay, Jill'le dans ettiği sırada silahla vurulur. Ölmeden hemen önce Jill'in kulağına önemli bir şeyler fısıldar.

Polis soruşturma başlatır, ama İngiliz çift polise Fresnay'ın sırrını söylemezler. Çünkü kızları Betsy'nin kaçırıldığını ve eğer polise Fresnay'ın sırrıyla ilgili bir şey anlatırlarsa kızlarının öldürüleceğini söyleyen bir not alırlar.


Fresnay'ın sırrı yabancı bir diplomata Londra'da Albert Hall'de bir suikast düzenleneceğidir. Ama Lawrence çifti kızları Betsy'i tehlikeye atmamak için polise konuşmazlar ve Bob Lawrence kızını kendi bulmaya karar verir...

..........................................

Hitchcock bu filmi 1956'da daha büyük bir bütçeyle tekrar çekmiş.Başrollerde James Stewart ve Doris Day var.

1934 yapımı bu film, İngiliz yönetmenin dünyaca tanınmasını ve Amerikan film endüstrisinin de dikkatini çekmesini sağlayan filmmiş.

Ayrıca, bu filmde oynayan ve daha öncesinde seyrettiğim Arsenic and Old Lace'de de kaçak doktoru canlandıran aktör Peter Lorre'ın konuşmasının kulağa ilginç gelmesinin nedeni, kendisinin İngilizce bilmemesi ( Almanmış) sebebiyle repliklerini fonetik olarak ezberlemiş olmasıymış. Ben de filmleri izlerken aktörün ne kadar yavaş konuştuğuna dikkat etmiştim. Nedeni buymuş...

bir Alfred Hitchcock filmi
1934, ABD yapımı
siyah-beyaz
Türkçe altyazılı
macera, gerilim, dram
76 dk.

IMDb puanı 6.9/10.

2 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Alfred Hitchcock flimlerine bayılırım..hepsini izlemedim ama pc oyununu bile alıp bitirmiştim...paylaşım için teşekkürler..

Unknown dedi ki...

Hitchcock bende takıntı halini aldı, epey bir filmini izledim, devamı da gelecek umarım.

Demek pc oyunu da var, duymamıştım bir araştırayım en iyisi :-)

sevgiler...