Çarşamba, Ekim 08, 2008

SUSPICION / ŞÜPHE

Başrollerinde Cary Grant ve Joan Fontaine'nin oynadığı 1941, ABD yapımı bir Alfred Hitchcock filmi.

-açıklayıcıdır bilginize-
Johnnie Aysgarth ( Cary Grant) çalışmadan zengin olmanın peşinde, yarış meraklısı tüm kadınların ilgisini çeken biridir ve bir gün trende aynı kompartımanı paylaştığı Lina'nın ilgisini çeker. Daha sonra at bindikleri yerde tekrar karşılaşırlar ve çapkın Johnnie kasabanın diğer bayanlarının yardımıyla onlarla birlikte Lina'nın evine gider ve Lina'yla bir randevu ayarlarlar. Ama Johnnie bir süre sonra arayıp gelemeyeceğini söyler. Lina yıkılır çünkü ona aşık olmuştur. Lina iyi yetişmiş, zengin bir ailenin kızıdır ama çekingen ve duygusaldır. Ailesi onun evlenemeyeceğini düşünür. Ailesinin konuşmalarını duyan Lina, onlara Johnnie'den bahseder. Johnnie, Lina'ya sürpriz yapar ve baloya geleceğini söyler.

Aralarındaki yakınlık karşılıklı aşka dönüşür ve Lina general babasının bu ilişkiye izin vermeyeceğini düşünür. Johnnie ile kaçar ve evlenirler. Güzel bir balayı sonrası Johnnie'nin tuttuğu eve yerleşirler ve Lina'nın babası onlara hediye olarak antika iki sandalye gönderir. Johnnie'nin arkadaşı Beaky de onlara misafir olur. Bir gün Lina sandalyelerin yerinde olmadığını farkeder. Beaky, Lina'ya Johnnie'nin yarış tutkusundan bahseder ve Lina sandalyeleri bir dükkanın vitrininde görür. Eve döndüğünde Johnnie durumu kotarır, çünkü Lina Johnnie'ye inanmaya hazırdır. Johnnie eve elinde pahalı hediyelerle gelir ama çalışmıyordur ve parası da yoktur. Lina, Johnnie'nin yarışta kazandığını söylediği parayı yanında kısa süre çalıştığı kuzeninden çaldığını öğrenir ama bunu Johnnie'ye söylemez. Johnnie Beaky'le birlikte bir emlak şirketi kurmaya karar verir. Bu arada Lina'nın babası ölür ama Lina'ya çok az bir miras bırakmıştır ve bir de kendi tablosunu.

Beaky, Paris'e gider ama Lina ve Johnnie'ye onun ölüm haberi gelir. Lina, Beaky'i Johnnie'nin öldürdüğünü düşünmektedir. Çünkü Johnnie sürekli yalanlar söylemektedir ve paraya ihtiyacı vardır, Beaky'nin de parası vardır. Lina, Johnnie'ye sürekli kuşkuyla bakar. Johnnie'nin de tavırları değişmiştir. Lina, Johnnie'nin onu da öldüreceğini düşünür ve annesinin yanına gitmeye karar verir. Johnnie'yle arabaya binerler ve yolculuk sırasında aslında şüphelerinin yersiz olduğunu, Beaky'i onun öldürmediğini öğrenir ve evlerine dönerler.

Lina, Johnnie'nin tüm yalanlarına, çalışmamasına katlanır ama cinayet işlemiş olma ihtimaline tahammül edemez. Johnnie'den şüphelenmesi için kendince başka nedenleri de vardır. Cinayet romanları yazan bir kadın yazarla sürekli görüşmesi ve ondan cinayet romanlarını alması gibi. Özellikle kurbanlarını zehirle öldürenleri....

.....................................................

Cary Grant'ın yakışıklılığı ve Joan Fontaine'in naif güzelliğiyle daha da güzelleşen bir A. Hitchcock filmi.


Alfred Hitchcock izlemelerim devam edecek...
Tavsiye ederim, izleyin...

bir Alfred Hitchcock filmi
1941, ABD yapımı

Türkçe altyazılı

gerilim, kara film

99 dk.


IMDb puanı 7.6 /10.

Hiç yorum yok: