Çarşamba, Ekim 08, 2008


NOTORIOUS ( AŞKTAN DA ÜSTÜN )

Başrollerini Ingrid Bergman ve Cary Grant'ın oynadığı 1946, ABD yapımı bir Alfred Hitchcock filmi.

-açıklayıcıdır bilginize-
Film, mahkeme salonu görüntüsüyle başlar. Mr. Huberman adında bir Nazi yanlısı vatan hainliğiyle suçlanmaktadır. Huberman tutuklanır ve kızı Alicia Huberman
( I. Bergman) evinde parti verdiği sırada T.R. Devlin'le ( C. Grant) tanışır. Parti sonrası birlikte arabayla geziye çıkarlar. Alkollü olan A. Huberman peşlerine polisi takar. Polis geldiğinde Devlin kimliğini gösterir ve polis gider. A. Huberman Devlin'in de polis olduğunu anlar. Devlin'le kavga ederler eve döndüklerinde Devlin ona kim olduğunu, ne için çalıştığını ve onu neden takibe aldığını anlatır. A. Huberman'a iş teklif eder.

Alicia Huberman babasının birlikte çalıştığı diğer insanları ortaya çıkaracak ve faaliyetlerini öğrenecektir. İşbirlikçiler Rio'da toplanmaktadır ve başları Alexander Sebastian da orada olacaktır. Alicia teklifi kabul etmek zorundadır. Devlin'le birlikte Rio'ya giderler. Burada aralarında yakınlık başlar.

A. Huberman'ın görevi belli olur: Çetenin başı Sebastian'a yakın olmak ve sırları öğrenmek. Sebastian'la at bindiği yerde karşılaşma ayarlarlar. Sebastian ve Alicia karşılaşır. Sebastian, Mr. Huberman'ın arkadaşlarından biridir ve Alicia'ya tutkundur. Sebastian'ın bu tutkunluğundan yararlanarak Alicia'yı evine teklif etmesini sağlarlar. Evdeki partide çetenin üyeleri de bulunmaktadır ve onlarla Alicia da tanışır. Üyelerden birinin şarap yüzünden olay çıkarması Alicia'nın dikkatinden kaçmaz ve bunu Devlin'e bildirir. Bu arada Sebastian, Alicia'ya evlenme teklif eder. Alicia ve Devlin birbirlerini sevmelerine rağmen Devlin'in sessizliği üzerine Alicia teklifi kabul eder ve Sebastian'la evlenir.

Görev devam etmektedir. Sebastian'ın evindeki toplantıları Devlin'e yine haber vermektedir. Alicia ve Sebastian evde bir parti verirler ve partiye Devlin de gelir başka bir kimlikle. Şarap şişesinden şüphelenen Alicia mahzenin anahtarını gizlice almış ve Devlin'e vermştir. Parti sırasında ikisi birlikte mahzene inerler ve şarap şişelerini incelerler. Yere düşen bir şişe içindeki kum, şüphelerinde yanılmadıklarını gösterir. Kumu alırlar ama yere düşen şişenin sesini duyan Sebastian da mahzene inmektedir. Alicia ve Devlin mahzenden çıkarlar ve Devlin'in bulduğu bir mizansenle karşılarlar Sebastian'ı. Devlin, Alicia'yı zorla öpmüştür. Parti bitiminde kendince olanları anlatır Alicia ve kendini affettirir Sebastian'a. Sebastian mahzenin kaybolan anahtarını tekrar anahtarlığında görünce kuşkulanır ve mahzene girer. Saklanmış şişe kırıklarını görür ve gerçeği anlar.

Alicia'nın Amerikan ajanı olduğunu düşünmektedir ve bunu annesine söyler. Alicia'dan kurtulmak için birlikte hareket ederler ve Alicia'yı yavaş yavaş zehirlerler. Alicia hastalanır ve Devlin'e haber götüremez. Devlin, Alicia'yı merak eder ve eve gider. Alicia'nın hasta olduğunu öğrenir. Sebastian'ın toplantıda olmasını fırsat bilerek Alicia'nın odasına çıkar ve onu kaldırır.

Birlikte merdivenden aşağı inerlerken Sebastian ve diğer üyeler onları görür. Sebastian, üyelerin kendisini öldürmesinden korktuğu için Alicia'nın çok hastalandığını ve Devlin'in onu hastaneye götüreceğini söyler. Alicia ve Devlin arabaya binerler tabiki Sebastian'ı almadan. Sebastian da çaresiz, kendisini öfkeyle bekleyen üyelerin olduğu evine girer...
.....................................

Favori Hitchcock filmlerim arasına girdi bu film. Gerilimi bir yana duygusal sahneler ve diyaloglar da çok güzeldi. Cameo görüntü bu filmde de var. Filmin 64. dakikasında partide şampanya içen adam olarak...

bir Alfred Hitchcock filmi

1946, ABD yapımı

101 dk.

dram, duygusal, kara film, gerilim

Türkçe altyazılı


IMDb puanı 8.3 /10. Top 250'de 111. sırada.

Hiç yorum yok: