Cuma, Kasım 28, 2008


ANATOMY of a MURDER / BİR CİNAYETİN ANATOMİSİ

Başrolünde James Stewart'ın oynadığı 1959, ABD yapımı bir Otto Preminger filmi.

Bir tecavüz iddiası ve işlenen bir cinayet... Cinayeti işleyen de mağdurun kocası. Peki böyle bir durum cinayet için hafifletici bir sebep mi, nasıl bir ruh hali bu cinayeti işlettirir? İşte bunu sorgulayan ve esasında Amerikan yargı sistemini eleştiren, hikayesi gerçek hayattan alınan bir mahkeme filmi.

Film benim sevdiğim nitelikleri barındırsa da -mahkeme filmi, J.Stewart, klasik- yine de benim favori mahkeme filmim, bu filmin dönemdaşı 12 Angry Man.


-açıklayıcıdır bilginize-

Laura Manion adında bir kadın, kocası Frederick Manion'ı savunması için eski savci, yeni avukat Paul Biegler (J.Stewart)'ı tutar. Laura, bar çıkışı arabasına bindiği adamın tecavüzüne uğramış ve kocası F. Manion da tecavüzcüyü etraftaki tanıklara aldırmadan öldürmüştür.

Biegler'in görevi ise F. Manion'ın cinayeti işlediği sırada "geçici delilik" denen durumda olduğunu mahkeme ve jüriye kabul ettirmektir.
Biegler, davayı alır. Davada kendisine yardım eden bir avukat arkadaşı daha vardır. Biegler'in karşısında Claude Dancer adlı çetin bir savcı vardır. Savcı ve Biegler kozlarını paylaşırlar ve mahkeme onların düellosuna dönüşür.


Savcılık makamı tecavüzün gerçekleştiğini yeterli delil olmadığı için inkar etmektedir. Ortada kayıp bir iç çamaşır mevzusu dolanmaktadır. Kayıp çamaşır bulunur ve mahkemede delil olarak gösterilir. Bu arada Laura Manion'ın mağdurdan ziyade gayet rahat tavırları Biegler'in gözünden kaçmaz ama savcı karşısında yenik düşmemek ve para kazanmak için kazanması zor görünen davayı üstlenmeye devam eder.

F. Manion subaydır ve askeri doktora gösterilir, cinayeti işlediği sırada nasıl bir ruh halinde olduğunu ispatlamak için. Tanıkların ifadesine göre sanık F. Manion, adamı öldürmek üzere geldiği barda gayet soğukkanlı bir şekilde cinayeti işlemiştir. Benzer bir davada "geçici delilik" kararıyla beraat verilmiş olması Biegler'in izleyeceği yolu çizer ve Biegler, F.Manion'ın aynı sebeple cinayeti işlediğini jüriye kabul ettirir.
F.Manion serbest kalır.

Biegler yeni ortağıyla birlikte F.Manion'ın yaşadığı yere gider ama F.Manion çoktan gitmiştir ve Biegler'e verilmesi için bir not bırakmıştır:
"... dayanılmaz bir itki beni pençesine alıverdi..." !!!

.......................................................

bir Otto Preminger filmi
1959, ABD yapımı

siyah- beyaz

Türkçe altyazılı

160 dk.

suç, dram, gizem

IMDb puanı 8.1/10. Top 250'de 217. sırada.

1 yorum:

rebelon dedi ki...

tarzım değil ama yine de ilginç bi filme benziyor.paylaştığın için saol.