Salı, Kasım 04, 2008

THE APARTMENT

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Billy Wilder'in üstlendiği, başrollerinde Jack Lemmon ve Shirley MacLaine'nin oynadığı 1960, ABD yapımı komedi filmi.

Gelelim filmin konusuna:
-açıklayıcıdır bilginize-
New York'ta büyük bir sigorta şirketinin çalışanlarından biri olan C.C.'Bud' Baxter
(Jack Lemmon), Manhattan'daki evini şirketin üst düzey yöneticilerinin kaçamakları için kullanmalarına izin vermesiyle kısa zamanda şirkette yükselmeye başlar. Çabuk gelen bu başarı, onu bazı geceler dışarda uyumaya mecbur etse de halinden memnundur.

Bir gün, şirketin patronu Jeff Sheldrake de Baxter'dan dairesinin anahtarını ister. Karşılığında da büyük bir terfi alacaktır. Baxter, anahtarı verir ve ertesi gün Jeff Sheldrake'in dairede geceyi geçirdiği kıza ait olduğunu düşündüğü kırık aynayı patronuna verir. Ama aynanın bir süredir hoşlandığı ve iş arkadaşlarının dairesine getirdiği kızlardan farklı olduğunu düşündüğü asansör görevlisi Fran Kubelik'e (Shirley MacLaine) ait olduğunu öğrenir. Hayal kırıklığına uğrar ama patronuna anahtarı vermeye devam eder.

Patronu Jeff Shaldrake evlidir ve Fran'ı boşanacağını söyleyerek oyalamaktadır. Bir gün yine Baxter'ın dairesinde buluşurlar ve kavga ederler. J.Shaldrake evine döner ama Fran dairede kalır ve uyku ilacı içerek intihar etmeye kalkışır. Baxter, dairesine döndüğünde Fran'ı odasında baygın halde bulur ve hemen doktor olan komşusunu çağırır. Doktor, Fran'ı iyileştirir. Fran'ın bir süre dinlenmesi gerekmektedir. Bu arada Baxter sevdiği kızla patronunun arasını düzeltmeye çalışır. Patronun karısı, kocasının ilişkilerini öğrenir ve onu terk eder. Jeff Shaldrake'in Fran'la evlenmesi için artık bir engel yoktur.

Fran çok mutludur. Baxter ise şirketten ayrılmıştır ve dairesinden de taşınmak üzeredir. Fran, Baxter'ın şirketten ayrıldığını ve şehirden de ayrılacağını öğrenir. Baxter'ın onu sevdiğini anlar ve Jeff ne olduğunu anlamadan, Fran kendini Baxter'ın dairesinde bulur.



............................................

Film, konu olarak bir şirket çalışanının dairesini, patronlarının kaçamakları için kullanmasını anlatsa da arka planda büyük şirketlerin çalışanlarını nasıl sömürdüklerini, yükselme hırsının insanı nasıl ahlaksızlaştırıp yozlaştırdığını anlatıyor.

2007 yılında Amerikan Film Enstitüsü bu filmi "Tüm zamanların en iyi filmleri" listesinde 80. sırada ilan etmiş.
Ayrıca film, En İyi Film Akademi Ödülü alan son siyah-beyaz filmmiş.

Film, 1961 yılında on dalda aday gösterildiği Oscar ödüllerinden En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetimi dallarında ödülü almış. Filmin daha pek çok ödülü var.

bir Billy Wilder filmi
1960, ABD yapımı
romantik komedi, dram
siyah-beyaz
Türkçe altyazılı
125 dk.

IMDb puanı 8.4/10. Top 250'de 90. sırada.

Hiç yorum yok: