Cumartesi, Kasım 01, 2008


THE THIRD MAN / ÜÇÜNCÜ ADAM

Başrollerinde Orson Welles, Joseph Cotten ve Alida Valli'nin (The Paradine Case'de izlemiştim ilk kez, soğuk güzelliğe sahip İtalyan oyuncuyu) oynadığı 1949, İngiltere yapımı Carol Reed filmi.

Gelelim filmin konusuna:
-açıklayıcıdır bilginize-

Ucuz western romanları yazan Holly Martins (Joseph Cotten), kendisine iş teklif eden arkadaşını görmek için Viyana'ya gider.( Savaş sonrası Viyana'sında Alman ve Rus askerler şehrin güvenliğinden sorumludur.) Şehre gelip arkadaşının dairesine gittiğinde onu bulamaz ve arkadaşının araba kazasında öldüğünü öğrenir. Arkadaşının cenazesine gider. Oradaki Alman polis onu bir otele yerleştirir. Ve polis sayesinde arkadaşının kirli işlere bulaştığını, karaborsadan penisilin sattığını ve penisilini alan çocukların sakat kaldığını yahut hastalandığını öğrenir.

Arkadaşının cenazede gördüğü sevgilisiyle görüşür. Holly Martins işin peşini bırakmaz. Arkadaşının cinayete kurban gittiğini düşünmektedir. Alman polisin her fırsatta karşısına çıkmasına rağmen olayı araştırır. Kazaya şahit olan iki kişiye ilave üçüncü bir kişinin olduğunu binanın kapıcısından öğrenir ve üçüncü adamı aramaya başlar. Bir akşam yolda ölen arkadaşı Harry Lime'ı gördüğünü zanneder ve durumu polise bildirir. Harry Lime'ın mezarı açılır ve mezarda başka bir ceset vardır. Holly Martins, Harry Lime'ın ortakları olan iki adamın yanına gider ve onlara arkadaşıyla görüşmek istediğini söyler.

İki arkadaş lunaparkta buluşurlar. Holly Martins, Harry Lime'ın ağzından gerçekleri öğrenir. Polis Holly Martins'e arkadaşının yakalanmasında yardımcı olmasını teklif eder. Bu işe karışmak istemeyen Holly'i hastaneye götürürler ve ona, Lime'ın sattığı penisilinden kullanan insanların ne durumda olduğunu gösterirler.
Holly Martins, teklifi kabul eder ve arkadaşıyla bir görüşme ayarlar, polis de pusudadır ama Holly'nin de hoşlandığı Lime'in sevgilisi işleri bozar. Lime buluşma yerinden kaçar ama ...

...........................................


Film, "En İyi Görüntü" dalında Oscar'ı, Cannes Film Festivali'nde de büyük ödül Altın Palmiye'yi kazanmış...

bir Carol Reed filmi
1949, İngiltere yapımı

siyah-beyaz

Türkçe altyazılı

104 dk.

kara film ( film noir), gizem

IMDb puanı 8.5/10. Top 250'de 52. sırada.

Hiç yorum yok: