Çarşamba, Kasım 12, 2008

SOMEWHERE IN TIME / ZAMANIN BİR YERİNDE

Richard Matheson'ın "Bid Time Return" adlı romanından sinemaya uyarlanan 1980, ABD yapımı bir Jeannot Szwarc filmi.

Başrolünde Supermen'den tanıdığımız Christopher Reeve'in olduğu filmde kadın oyuncu Jane Seymour da güzelliğiyle göz kamaştırıyor.

Gelelim zamanda yolculuğu anlatan bu harika romantik, fantastik filmin konusuna:


-açıklayıcıdır bilginize-

Üniversite öğrencisi Richard Collier, 1972 yılında Grand Hotel'de, yazdığı ilk oyununun gala gecesinde tuhaf bir olay yaşar: Yaşlı ve tanımadığı bir bayan kalabalığın arasından sıyrılır ve Richard'ın avcuna bir cep saati bırakır. Sadece "Bana geri dön" der ve gider.

Aradan tam sekiz yıl geçer ve artık ünlü bir oyun yazarı olan Richard Collier bir gün Grand Hotel'e tekrar gider. Otelin tarih salonunda gördüğü bir portreden çok etkilenir ve portrenin kime ait olduğunu öğrenmeye karar verir. Otel görevlisi Arthur'dan portrenin seneler önce çok ünlü bir tiyatro oyuncusu olan Elise Mckenna'ya ait olduğunu öğrenir. Elisa McKenna'nın 1912 yılında otel tiyatrosunda oynadığı oyunla yıldızının parladığını da.



Richard, portredeki kadına aşık olmuştur. Otelden ayrılmaktan vazgeçer ve kütüphanede kadın hakkında bir araştırma yapar. Ama tiyatro dergilerini araştırırken gördüğü bir fotoğraf onu şaşkına çevirir. Elisa McKenna'nın yaşlı bir fotoğrafı vardır dergide, fotoğraftaki yaşlı kadınsa sekiz yıl önce aynı otelde eline cep saati bırakarak "Bana geri dön" diyen kadının kendisidir.

Yaşlı kadının evini bulur ama kadının sekiz yıl önce saati ona verdikten sonra öldüğünü öğrenir.Kadının yardımcısından onun hakkında öğrendikleri arasında en önemlisi Elisa'nın 1912'de Grand Hotel'deki oyunundan sonra çok değiştiği, içine kapandığı ve mutsuz olduğudur. Elisa'nın evindeki bir kitap dikkatini çeker. Kitabın adı "Zamanda Yolculuk"tur ve Elisa'nın kitabı sürekli okuduğunu öğrenir. Kitabın yazarı Richard'ın üniversitedeki felsefe öğretmenidir. Richard öğretmenini bulur ve ondan zamanda yolculuğun mümkün olup olmadığını öğrenmek ister.

Felsefe öğretmeni ona, bunu bir kez denediğini söyleyince Richard da denemeye karar verir.Her şeyi hazırlar; o yıllara ait kıyafet, para... Görüntüsünü değiştirdikten sonra sıra beynini hazırlamaya gelmiştir. Sesini kasede çeker ve kendi kendine telkinlerini defalarca dinler. Ama işe yaramaz ta ki otelin tavan arasında 1912 yılına ait defteri bulana kadar. Elisa McKenna'dan bir gün sonra kendisinin de otele kayıt yaptırdığını görür. Ve tekrar telkine başlar. Uyur ve uyandığındaysa zamanda geriye dönmüştür.

Otelde Elisa'yı bulur, onunla konuşmak için çok uğraşsa da sonunda Elisa'yı menajerin elinden kaçırır. Artık iki sevgilidirler. Elisa oyununu sergiler. Ama oyun sonrası Richard'ı bulamaz. Richard, Elisa'nın menajerinin oyununa gelir. Menajer, Elisa'ya Richard'ın otelden ayrıldığını söyler. Elisa ve menajeri de otelden ayrılırlar. Richard, bağlarından kurtulur kurtulmaz otele döner ama Elisa'nın otelden ayrıldığını öğrenir. Tam her şeyin bittiğini düşünürken Elisa otele geri döner.

Otelde geçirdikleri gecenin sabahında, Richard cebinde kalan parayı görür. Ama para 1912'ye ait değildir...

En başa döner Richard... Tekrar tekrar dener ama Elisa'yı göremez bir daha...
Belki de görür zamanın bir yerinde...

..................................................

Tek kelimeyle mükemmel bir film.
Romantik filmlerden hoşlananlar kaçırmasın derim.

Her sahnesi etkileyici ama özellikle filmin son on dakikasında gözyaşlarınızı tutamayabilirsiniz.

Daha ne demeli, izleyin...

bir Jeannot Szwarc filmi
1980, ABD yapımı

romantik, fantastik

Türkçe altyazılı

103 dk.

IMDb puanı 7.0/10.

2 yorum:

cinar dedi ki...

Harikasın ya. Bir şeye başladın mı sonunu getirmeden bırakmıyorsun. Vallahi helal olsun :) Cuma günü bihayet My Sassy Girl'ü seyredebileceğiz bu arada :) Sevgiler.

Unknown dedi ki...

:-) Filmi izledikten sonra yorumun ne olacak, merak ediyorum şimdiden.

sevgiler...