Pazar, Şubat 15, 2009


TATLI RÜYALAR

Alper Canıgüz

Tatlı Rüyalar, yeni bir yazar ve enteresan türde yazılmış yeni bir kitap benim için. Yazar kitabını psiko-absürd romantik komedi şeklinde lanse etmiş. Kitap kapağında yer alan bu ibare kitabın içeriğini de çok güzel ifade etmiş.


"Hayatımı Satıyorum!... 25 yaşında, iyi eğitimli, iki yabancı dil bilen sağlıklı genç, geri kalanını temin edebilmek amacıyla hayatının bir bölümünü satıyor."...
Bir gazetedeki satılık hayat ilanıyla başlıyor kitap. Baş karakter Hector (Şevket Hakan Tunçel'le birlikte / Hector, Türk bir anne ve Fransız bir babaya sahiptir bu arada) ilandaki numarayı arar ve ilanın sahibi Hamit'le buluşur. Hector, bir para meselesinde Hamit'ten yararlanabileceğini düşünür ve Hamit'in hayatının bir bölümünü satın alır. Hector'un kurallarına göre aynı evde yaşamaları gerekmektedir. Kitabın romantik komedi kısmına kaynak olan Nalan ise Hamit'in sekreteri olarak fazlasıyla "şıpsevdi" karakteriyle olaylar içerisinde yerini alır.

Hector, yıllar önce tarihi eser kaçakçılığı yapmış ve yakın zamanda paraları bölüşecek kişilerden parayı çalmak için Hamit'in yardımına ihtiyaç duyar ve ikili plan yapmaya başlar.

Onlar planla uğraşadursun gelelim kitabın diğer iki mühim karakterine. Kitapta olaylar birbirine bağımlı iki ayrı mekan ve iki ayrı zamanda geçmekte. Farklı zaman ve mekan arasındaki bağlantıyı kuran ise Şevket Hakan Tunçel'in rüyaları (diğer zamandaki adıyla Hector Berliöz). İkinci karakter ise öğretim üyesi Prof. Olcayto Fişek.

Şevket Hakan Tunçel, psikiyatrik manada "çoğul kişilik bozukluğu" geçiren ama bu değişimi sadece rüyalarda gerçekleşen enteresan bir kişidir ve kendisine yardımcı olması için Prof.Olcayto Fişek'i seçer. Prof. O.Fişek, bu damdan düşen seçimden pek hoşnut olmasa da karşısındaki adamdan kurtulmanın yolu olmadığını anlayınca ona yardım etmeye karar verir.

Şevket Hakan Tunçel evinde, kafasına elektrotlar yapıştırıp, üzerinde "elektropsikanaliz" adını verdiği işlemi gerçekleştirmesi için Prof. O. Fişek'in kanatları altındadır artık...
Deney gerçekleştirilir ve Ş.H.Tunçel, uyarıcı etkisiyle ikinci kişiliği Hector Berliöz'ün hayatına giriş yapar...

Şevket Hakan Tunçel karakterini ama daha çok Prof. Olcayto Fişek'i sevdim, özellikle öğrencileriyle olan diyaloglar espriliydi.

Yazar, aldığı psikoloji eğitimini kitabın içeriğine esprili bir dille yaymış. Güzel de olmuş. Keyif alarak okudum. Kitap kapağı da başarılı olmuş. Günümüz Türk yazarlarından başarılı bir isimdi.

Yazarın ikinci kitabı "Oğullar ve Rencide Ruhlar" da okuma listeme dahil edildi...

İletişim Yayınları, basım yılı 2008 (ilk basım 2000), 186 syf.

5 yorum:

okuranne dedi ki...

deneyeyim

Unknown dedi ki...

merhaba Meral, senin daha çok dünya edebiyatından okuduğunu görüyorum bir de popüler kitapları, diğerleri de var tabi ama ağırlık bu şekilde sanki. Sıkı bir takipçin olduğum için böyle söyledim. Günümüz Türk yazarlarını da bir dene bakalım, Alper Canıgüz, Sezgin Kaymaz, Ali Ayçil, Murat Uyurkulak, Mutlu Haspolat, Orkun Uçar mesela...

Ben de senden tavsiye beklerim her zaman, dikkate de alırım :-)

sevgiler, iyi okumalar...

gülçin dedi ki...

ben de şimdi bu yazarın 3. kitabını okuyorum:Gizliajans. diğer ikisini geçtiğimiz yıllarda okumuştum, ben de seviyorum bu tarzı.

sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bende bu yeni yazarları okumak istiyorum. Bu arada Cem Mumcu yu da tavsiye ederim. Makber'ini okudum, muhteşemdi.

Unknown dedi ki...

Sevgili Kitap Kurdu, Cem Mumcu okumadım hiç. Ama tavsiyeni değerlendireceğim.

sevgiler...