Perşembe, Nisan 16, 2009


ATEŞ CANINA YAPIŞSIN

Sezgin Kaymaz


Kaptanın Teknesi'yle başladığım Sezgin Kaymaz okumalarıma yazarın son çıkan kitabı Ateş Canına Yapışsın'la devam ettim.

(İyi de yapmışım diyorum)

Sırada Medet ya da Zindankale olacak muhtemelen.

Yazar, okuduğum iki kitabında da dini öğelerden aldığı malzemeyi fantastik bir şekilde kurgulayarak kolay okunur bir dille ama keyifli bir anlatımla okurun beğenisine sunmuş. Kaptanın Teknesi, fazlaca konuşma dili kullanılmış olması ve içerdiği argo sözcüklerle ilk sayfalarda negatif etki bıraksa da üzerimde, kurgunun başarısı, olayların sürükleyiciliği ve okurun merak duygusunu sıcak tutmasıyla bekletmeden okuduğum kitaplar arasına girmişti. Kaptanın Teknesi'nin referansıyla ikinci kitap olarak Ateş Canına Yapışsın'da karar kıldım. Yine öte âlemden bir karakter; diğerinde Azrail'di yani ölüm meleği bu kitapta ise Azazil yani İblis, en bildik adıyla Şeytan ve baş düşmanı Adem, nâm-ı diğer İnsan.

Yerin kat kat yukarısı ârş, mekan olmuş. Zaman çok çok önceleri. Yerküre daha tarih sahnesine çıkmamış bile. Cin taifesinden mayası "dumansız ateş" Azazil, Allah'a sonsuz itaati ve devamlı ibadetiyle melekler mertebesine yükselmiştir. Kitabımızda kendisi, etrafında uçuşan ve eteklerinden tutunan küçük meleklere ders verdiği sırada bir ses yankılanır Cennet'te. Tüm cennet sakinleri "Kükreyen Çimenler Plâtosu"nda toplanmaya çağrılır ve burada aralarına yeni bir varlığın katılacağını öğrenirler. Adı Adem olan bu varlık, topraktan yaratılmıştır ve meleklerden bile üstündür. Zatını henüz görmese de Adem denen varlığa herkesin secde edecek olması Azazil'in başına ilk ağrıları düşürür. Bu, olacak şey değildir ona göre, mayası toprak olan bir canlıya secde etmek ve onun büyüklüğünü kabul etmek... Ve büyük karşılaşma gerçekleşir. Azazil ve Adem. Azazil'in Adem'e karşı tavrından ve devamında olacaklardan haberdar edilen melekler Azazil'i bu tutumundan vazgeçirmeye çalışsalar da olacakların önüne geçemezler. Adem aklında bir "karşı kıyıya nasıl ulaşırım" sorunsalıyla uğraşadursun, Azazil'den aldığı hiçbir cevap tatmin etmez onu. Ve Havva yaratılır, Adem'e eş olsun diye. "Yasak meyve" aklına düşer Adem'in. Cennette yasak var mı, yok mu? Ee Azazil, kulağına çalınan hatta arada diline gelen adıyla İblis, çeler aklını hileli sözleriyle. Havva engel olmaya çalışır ama olacak olan yazılmıştır bir kere ( Yazar, burada Havva'ya farklı bir misyon yüklemiş, Adem'i kandıran değil de engelleyen Havva). İblis ve Adem, Yaratıcı'nın gazabından kurtulamazlar. İblis, Yaratıcı'nın "Zillet, hakaret ve kahır içinde bir ömür mü, yoksa şerefli bir yok oluş mu istersin?" sualine verdiği "ömür" cevabıyla Adem ve Havva ile birlikte Adem için hazırlanan Yerküre'ye gönderilir.

Semavi dinlerdeki, dünyanın yaratılışı ile ilgili bazı farklılıklar olsa da özde aynı inanışın ilk insanları Hz. Adem ve Hz. Havva hikayesiyle, İblis'in Cennet'ten kovuluş hikayesinden esinle yazılmış ama fantastik bir kurguyla enteresan bir kul yazısına dönüşmüş Sezgin Kaymaz romanı "Ateş Canına Yapışsın".

Ateş canına yapışsın! İblis'in hakkından gelebilecek ne dehşet bir bedduadır bu...

Kitapta dikkatimi çeken bir mevzu da, kötülük timsali Şeytan'ın bile, karşısına Adem çıkana kadar fazlaca iyi oluşu. Hele ki bazı yerlerde yazarın esprili diliyle Azazil'e ısınıveriyorsunuz. Amma özündeki ateş, boyuneğmez kibriyle sarıp sarmalıyor onu.

Ve neticede Ademoğulları ve Havvakızlarına dünya çayırlarında "Ahh! Şu karşı kıyı..." demek kalıyor...


İletişim Yayınları, basım yılı 2008, 238 syf.

4 yorum:

okuranne dedi ki...

Sezgin Kaymaz romanda tesadüf öğesini kullanıp çok güçlü kurgular yapan biri. ilk 4 kitabını okumuştum, son yıllarda fırsat bulamadım yeni kitaplarına bakmaya. Lucky ve Geber Anne kurgusu çok sağlam kitaplardı.

sevgiler

Unknown dedi ki...

merhaba Meral, bahsettiğin iki kitap da okuma listemde. Umarım yakın zamanda okuyabilirim.

sevgiler...

lezzettabağı dedi ki...

Ben de Sezgin Kaymaz'ın Geber Anne ve Lucky adlı kitaplarını okumuştum, çok ilginç bir tarzı var!Bu kitabını da duymuştum ama okumaya fırsatım olmadı.Okumak gerek!

ExlibriS dedi ki...

Sezgin Kaymaz'ın en iyi kitaplarındandır.Yazarın üslubu tartışılamayacak kadar özgün ve başarılıdır.Kaptanın Teknesi ve Uzunharmanlarda Bir Davetsiz Misafir en beğendiklerimdir,mutlaka okumanızı tavsiye ederim...