Cuma, Nisan 17, 2009



BU ŞEHR-İ STANBUL ki...

Radi Dikici

Tarih ve İstanbul konulu kitapları araştırırken karşılaştığım kitap, özellikle arka kapak yazısıyla dikkatimi celbetti ve bu sayede kitaplığımızda kendisine yer vermeyi uygun gördük, vesselam.


Neydi peki bu yazı? "Batı Gözüyle İstanbul'un Osmanlı Macerası... Çeşitli olay ve tanıklarıyla, yabancı gezginlerin özgün bakışıyla ilginç bir maceraya sahiptir Osmanlı İstanbul'u. Ünlü tablolara ve gravürlere yansıyan kent görünümleri, tüm dünyanın bakışının niçin bu şehre çevrildiğinin de bir başka kanıtıdır. Bu Şehr-i Stanbul ki..., saray entrikaları, sefaretlerin yönetimi etkileme girşimleri, savaş ve yenilgilere sahne olan imparatorluğun ayakta durma çabalarıyla 1453'ten 1900'lere uzanan bu macerayı zengin bir anlatımla sunuyor."

Fetihten önce ve sonra İstanbul; saltanat sırasına göre devrin padişahları; saray ve harem; sadrazamlar; ordu; savaşlar ve isyanlar; yasaklar ve yenilikler; elçiler ve sanatçılar; İttihat ve Terakki...
Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan ki öncesinde uzun yıllar Doğu Roma İmparatorluğu'na ya da en aşina olduğumuz adıyla Bizans'a yâr olan yedi tepeli şehrin, tarihin süzgecinden geçip yine tarih kitaplarına düşen macerası.

Tarih, eğer fazla didaktik bir eserden okunuyorsa kimi zaman sıkıcı oluyor ve okuru yoruyor. Bu sebepledir ki tarihten pek hazzetmeyenler tarihi romanları beğenerek ve kolaylıkla okuyor. Bu kitap tarihi bir roman değil, bir tarih kitabı ama durağan bir anlatımı yok ve içeriğindeki doyurucu bilgiler, detaylar güzel bir okuma yolculuğuna çıkarıyor okuru. Kısa sürede okunuyor üstelik.

Remzi Kitabevi, basım yılı 2005 (ilk basım 2002), 174 syf.

Hiç yorum yok: