Cuma, Eylül 17, 2010


CHARADE

Dilimize Öldüren Şüphe olarak çevrilen 1963 yapımı Stanley Donen filmi. Başrollerini Regina Lampert rolüyle Audrey Hepburn ve Peter Jashua rolüyle Cary Grant'ın paylaştığı film, Hitchcookseverler için bir alternatif olabilir keza film, bir Hitchcook filmi olmamasına rağmen yönetmenin elinden çıkmış bir film havasında.

Filmin konusuna gelince: Regina Lampert, Fransa'da kayak tatili yaptığı sırada yaşlı kurt Peter Jashua ile tanışır. Burada kocasının hareket halinde bir trenden atılarak öldürüldüğünü öğrenen Regina, evine döndüğünde evinin bomboş olduğunu görür ve kocasının her şeyi sattığını öğrenir. Kocasının cenaze törenine gelen daha önce görmediği üç tuhaf görünüşlü adam, Regina'nın peşine takılır ve ondan paranın yerini kendilerine söylemelerini isterler. Nasıl bir durumun içine düştüğünü anlamayan Regina, Peter Jashua'nın da yardımıyla üç adamı atlatmaya ve kocasının parayı nereye sakladığını bulmaya çalışır. Bu arada CIA için çalıştığını söyleyen bir adam da Regina'yı takiptedir. Peşindeki üç adam da teker teker öldürülür ve geriye sıranın kendisinde olduğunu düşünen Regina ve onu kovalayan Peter Jashua kalır...

Keyifli bir filmdi. Bu sefer peşinden koşulanın Cary Grant olması, Audrey'in şapşal âşık bakışları filme renk katmış. Cary Grant'ın canlandırdığı karakter sürekli değişen kimliğiyle Regina kadar izleyiciyi de şüpheye düşürüyor ve izleyici de Regina gibi Grant'a inanmaya hazır.

Film gerilim, gizem, romantik ve komedi gibi pek çok türü içinde barındırıyor. Diyaloglar kadar jest ve mimikler de (Cary Grant'ın bu konuda usta olduğunu düşünüyorum, Audrey Hepburn'ün de şaşkın ve âşık halleri çok sevimliydi) izleyiciyi gülümsetiyor.

Audrey Hepburn bu filmdeki rolüyle 1964 yılı En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almış BAFTA'dan, küçük bir not.

Klasiklere epey bir ara vermişim, şunu farkettim ki kesinlikle özlemişim.

2 yorum:

Günün Notları dedi ki...

Çok sevdiğim klasiklerdendir. Burada okuyunca farkettim ben de özlemişim :)

Biblio dedi ki...

Blogumdaki yorumunuz için teşekkür ederim. Ziyaret edip daha ayrıntılı yazmak istedim.

Agatha Christie Haftamıza yetişebilirsiniz arzu ederseniz, 3 kitap seçerek ufak bir duyuru yazısı yayınlıyoruz başlarken ve kitaplar bittiğinde eleştirilerinizi okumaktan memnuniyet duyarız.

Yahut ilerleyen zamanlarda yapacağımız Poirot ve Miss Marple haftalarına bekleriz. Duyurularını GECE KÜTÜPHANESİ'nden takip edebilirsiniz.

Blogunuzdaki kitap incelemeleriniz ayrıca hoşuma gitti. Koleksiyoncu başta olmak üzere ortak kitaplarımız olduğunu farkettim. En kısa zamanda onlara da yorum yazacağım. Görüşmek üzere.