Pazar, Kasım 28, 2010



I CONFESS / İTİRAF EDİYORUM

Montgomery Clift, Anne Baxter ve Karl Malden oyunculuğuyla 1953 yapımı Alfred Hitchcock filmi.

Film, bir cinayet sahnesi ve hemen ardından katilin kiliseye girişiyle başlıyor. Katili filmin başında gören izleyici için suçluyu tahmin etme gibi bir durum ortadan kalkıyor ama film suçluyu bulmaktan ziyade gerçeği ortaya çıkarabilmenin hikayesini anlatıyor.


Şöyleki: Cinayeti işleyen katil, kiliseye gelir, genç ve naif Peder Logan'a günah çıkarma sırasında işlediği cinayeti itiraf eder. Bundan sonrası Peder Logan için sıkıntılı günlerin başlangıcıdır. Peder bir din adamı olarak günah çıkarırken kendisine söylenenleri kimseye anlatmamakla yükümlü bir yandan da işlenen bir suçu polise bildirmekle. Katil, Peder Logan'ın kilisede iş ve karısıyla birlikte yaşamaları için kilise konutlarında yatacak yer verdiği bir Alman göçmendir ve Peder Logan'a sürekli olarak psikolojik baskı yapmakta ve kendisini ele veremeyeceğini söylemektedir. Ne ki katili olay yerinden ayrılırken gören iki çocuğun ifadesi Peder'i güç duruma sokar. Katilin peder cübbesi giydiğini öğrenen polis, bir de olay yerine gelen Peder Logan'ın maktulle randevusu olduğunu ve belediye üyesinin güzel eşiyle buluştuğunu da öğrenince Peder Logan, baş şüpheli olarak sorgulanır. "Bilmiyorum, söyleyemem" den başka ifade veremeyen Logan'ın mahkeme gününde, bir başka ölümle olay çözümlenir...

Farklı bir Hitchcock filmiydi. Suçluyu filmin ilk dakikalarında görüyoruz ama suçlunun kim olduğu sorusundan ziyade yönetmenin izleyiciye yaşattığı o gerilim havası filmi izlettiriyor. Tabi bir filmle Hitchcock krizimi dindiremeyince ardından "Lifeboat" ve "Strangers on a Train" de izlendi ki ikisi de tekrar tekrar izlemek istediğim Hitchcock filmleri arasına girdiler bile.

Hiç yorum yok: