Cumartesi, Ocak 19, 2008


LOŞ AYNA


Erhan Bener

Psikolojik gerilim ve polisiyenin harmanlandığı bir Erhan Bener kitabı. Kısa bir süre önce vefat eden yazarı keşfetmem ne yazık ki ölümüyle oldu. Korku, gerilim ve polisiye türlerini sevdiğim için bu kitabı da kütüphaneme ekledim.

Kitap hakkındaki fikirlerimden ve kitabın konusundan bahsetmeden önce kitaptaki karakterlerden ( belki de bu kadar uç noktada karakterlere, okuduğum diğer kitaplarda rastlamadığım için) bahsedeyim. Şöyleki kitapta dört karakter var: Selçuk, Mahide, İlhan ve Sahir.

Maide: Sanatçı, zengin ve güzel bir dul ama kitabın önemli bir karakteri olmasını sağlayan özelliği hastalıklı kişiliği. Maide bir nemfomandır, hastalığının bilincinde ve gün geçtikçe içindeki hasta ruhtan kurtulmak istemekte.
Selçuk: Henüz üniversite öğrencisi. Abisi Sahir'in himayesinde büyümüş. Kendi kararlarını veremeyen, abisinin gölgesinde zayıf karakterli, Mahide'nin çekiminde.
Sahir: Selçuk'un abisi, savcı. Hayatını işine ve kardeşine adamış. Mahide'den hoşlanıyor.
Ve İlhan: Selçuk'un arkadaşı, Mahide'nin yeğeni. O da hastalıklı bir kişilik. Selçuk'u teyzesi Mahide'nin ağından kurtarmayı ve Selçuk'un artık kendisini görmesini istiyor.

Kitap kurgu olarak dört bölümden oluşuyor. İlk bölümde karakterler anlatılmış ayrı başlıklar altında. İkinci bölüm "olaylar", üçüncü bölüm "kanıtlar" ve son bölüm "hüküm" başlığı altında verilmiş.

Konuysa şöyle: Selçuk nemfoman olan Mahide'ye tutulmuştur. Mahide de her erkeğe olduğu gibi Selçuk'a da kayıtsız değildir. Teyzesinin hastalığını bilen ve ondan, en sevdiği arkadaşını da elinden aldığı için nefret eden İlhan, bir sabah teyzesinin evine geldiğinde teyzesini ölü bulur. Teyzesi odasında öldürülmüştür. İlhan hemen Selçuk'un abisi Sahir Bey'i ( kendisi savcı) arar. Beraber olay üzerinde tartışırlar. Olay hırsızlık maksatlı görünse de ortada bir cinayet vardır. Ayrıca bir de delil vardır odada; kol düğmesi. Artık İlhan da Sahir de Selçuk'u korumak düşüncesiyle hareket ederler. Halbuki olaylar sanıldığı gibi olmamıştır. Selçuk'u korumak isterken kendini de koruyan acaba kim?
Kitabın bitiminde Selçuk'un akıbeti -bölüme adını verdiği gibi- yanlış bir son oluyor.

Yazarın ruh tahlillerini beğendim, betimlemeleriniyse enteresan buldum özellikle Mahide'yi anlatırken. Kısaca anlatım güzel, dili anlaşılır. Yazarla tanıştım, ikinci kitabına da evet diyebilirim belki yakın zamanda.

Kitap ilk olarak 1960'da basılmış. Karakter seçimine bakılırsa yazar oldukça cesur davranmış yazımında. Kitapta siyaset, devrimci gençlik konuları da ana konuyu besleyen yan konular.

9 yorum:

cinar dedi ki...

Aha! Çok beğendim bu kitabı şimdiden :) Ben de hiç okumadım bu yazarın kitabını. Ama anlattıklarına bakılırsa çok okunası. Fikir için teşekkürler.
Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Sevgili Çınar, teşekkürler yorumun için.
Polisiye seviyorsan, güzel gelebilir.
Sevgiler...

Berrin dedi ki...

hiç okumadıgım bır tur polısıye..ama mutlaka okumak ıstıyorum.tesekkurler

SERAP dedi ki...

Sayende Agatha ile başlayan polisiye merakım galiba devam edecek.Ölümüyle ilgili yazıları gördüm gazetelerde ama ne yalan söyleyeyim hiç merak etmedim kitaplarını.Bu aralar bende ilk defa okuyacağım yazarlara dadanmış bulunuyorum ama Erhan Bener'e ne zaman sıra gelir bilemiyorum.

denizanasi dedi ki...

:)) bak bunu mutlaka ben de okumalıyım. polisiye hastasıyım.

Unknown dedi ki...

Sevgili Berrin, bence okumalısın, bu kitap olmasa bile herhangi bir polisiye kitabı. Beyin jimnastiği gibi bir şey.

Sevgili Serap, senin kitap listen epey kabarık, belki sıra gelmez. Ama listene Ambrose Bierce'ı almasaydın keşke, pek seveceğini zannetmiyorum.

Sevgili Denizanası, ne güzel...
Okursan yorumlarını beklerim.

SERAP dedi ki...

Ambrose Bierce çok önceden listemdeydi siparişi verirken de gözüm takıldı aslında ben nerden hatırlıyorum bu kitabı diye:)Sanırım hemen haşır neşir olmayacağım kendisiyle:)

Ayşe'nin Kitap Kulübü dedi ki...

Erhan Bener'i ilk defa Sisli Yaz adlı gerilim kitabı ile tanıdım. Sonradan neredeyse tüm kitaplarını alıp okudum. Özellikle Yalnızlar, Böcek ve İlişkiler gerilim ve polisiye tadından uzak kitaplar ve çok iyi bir dille yazılmışlar.
Okumanızı tavsiye ederim.
Sevgiyle,
Billur

Unknown dedi ki...

Sevgili Billur, hoş geldiniz...
Bahsettiğiniz kitapları incelemeye alacağım, umarım kütüphanede bulabilirim. Tavsiye için teşekkürler.

sevgiler...