Salı, Nisan 15, 2008


ESRÂRNÂME


Hasan Aycın

Hasan Aycın çizimlerine blogda yer vermiştim. Birbirinden güzel çizimlerin sahibinin kitaplarının da olduğunu öğrenince yazarın en az bir kitabını okumaya karar verdim, Esrarnâme'yi seçtim.

Esrarnâme, Amâk-ı Hayal tadında, masal-roman-deneme türlerinin harmanlanıp Türk edebiyatının sevimli kahramanı Keloğlan'ın yaşadığı sergüzeştler etrafında (Bu kelimeyi kullanmayı seviyorum) kaleme alındığı farklı ve leziz bir eser.

Konuysa şöyle: Keloğlan eşeğini gütmek için kıra çıkar. Kırda bir ağacın gölgesinde dinlenirken uyuyakalır. Uyandığında karşısında onu çelik-çomak oynamaya çağıran Safoğlan'la karşılaşır. Keloğlan ve Safoğlan bir olur, Hinoğlan ve Bönoğlan'la oyuna tutuşurlar. Attıkları çomak uzağa düşer. Kaybolan çomağı bulmak için Keloğlan ile Safoğlan çomağı aramaya başlarlar ve türlü maceralara atılırlar çomak peşinde.

Maceralarında Keloğlan ve Safoğlan'ın karşısına neler çıkmaz ki... Derviş Baba, aslan, harami kulübesi, Şırşır dere, kadın, gelin, Nur Nine, karınca izi, zembilli ihtiyar, zıkkımhane, Cimcime Kız, Zibe-i Mehel, âmentü kayığı, zelzele, Demirci Baba...

Masal dili ve kurgusuyla yazılmış olsa da anlattığı masal değil, Keloğlan da bildik Keloğlan değil.
Anlattığı masal ve okuyucuya verdiği mesaj çerçevesinde dinsel öğeler kitabın özünü oluşturmakta.
Çomak arayışından anlam arayışına geçiyor Keloğlan, ruhundaki karakterler birer kişilik oluyor ve sonra yine hepsi Keloğlan'da birleşiyor.

Edebiyatımız için önemli bir eser olduğunu düşünüyorum.
Amâk-ı Hayal'i okuyup sevdiyseniz, din felsefesi de ilginizi çekiyorsa bu kitaba da bir göz atın, diyebilirim.

Masal gibi başlıyor: " Bir varmış, bir yokmuş".
Masal gibi bitiyor: "Onlar ermiş muradına...".

Yine bir anlam arayışı Hasan Aycın'dan ama bu sefer yazıyla...


İz yay., basım yılı 2007, 135 syf.


Hasan Aycın çizimlerini merak edeniniz varsa, solda yer alan Evvel Zaman "İçinde" den aratabilir, etiketlerimde yer alan Hasan Aycın çizgilerine tıklayabilir. Daha geniş bir arama içinse tabi ki internetten ve arama motorlarından faydalanabilir :-)

Hiç yorum yok: