Perşembe, Eylül 25, 2008

THE PRODUCERS

1968, ABD yapımı başarılı bir komedi.

-açıklayıcıdır bilginize-

Filmin konusuna gelirsek: Broadway yapımcısı olan Max Bialystock yaşlı ve zengin kadınları kandırarak müzikallerine para desteği sağlar. Yine bir gün ofisinde bu kadınlardan biriyle görüşürken içeri muhasebeci girer.

Nevrotik muhasebeci Leo Bloom'la tanıştıktan sonra Leo'nun kendi kendine ürettiği kısa yoldan zengin olma fikrini çok beğenir ve birlikte fikri uygulamaya koyarlar. Leo Bloom'a göre, sahnelendiği ilk günden sonra sahneden kaldırılacak berbat bir müzikalin yapımcılığını üstlenirlerse, müzikal için toplanan tüm paralar onlara kalacak ve zengin olacaklardır. Planın ilk aşaması para toplamaktır ve Max bu işi bildiği yoldan halleder. Sıra sahnelenecek müzikale gelmiştir. Max, kendisine getirilen senaryoları okur ve içlerinden kendilerince berbat olanı seçerler.

Beğenmedikleri senaryo kaçak bir Nazi olan Franz Liebken tarafından yazılan "Springtime for Hitler" dir.Müzikali yönetmesi için seçilen yönetmen de senaristi aratmayacak kadar kaçıktır. Oyuncular seçilir ve müzikal sahnelenir. Ne ki Hitler'i anlatan müzikal izleyicileri çok güldürür ve müzikal çok beğenilir.
Tabi iki ortak dolandırıcılıktan hapsi boylar sonunda...


Başrollerinde Gene Wilder ve Dick Shawn'ın oynadığı filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Mel Brooks yapmış.


Filmin ilk yarısı daha keyifli ama genelinde başarılı bir komedi. Özellikle Leo'nun histeri krizlerine, Max'in sesli düşünüşlerine, sekreter kıza, Nazi senariste ve final sahnesine güldüğümü söyleyebilirim.



Filmin 2005'te çekilen bir başka uyarlaması daha varmış, ben izlemedim.
Komedi ve klasik sevenler için iyi seçim olabilir.


bir Mel Brooks filmi
1968, ABD

komedi
88 dk.


IMDb puanı 7.7/10

3 yorum:

cinar dedi ki...

ya bu filmlerin hepsi var bizde. Ama seyredemedik çoğunu henüz. çok heveslendim şimdi yahu :)

Unknown dedi ki...

:-)) Madem ki bu filmler sende var önceliği My Sassy Girl'e ver bence. Yakın zamanda yazacağım "A Moment to Remember" da bir başka güzel Güney Kore sineması. Onu da mutlaka izlemelisin. Ağlatan bir film...
Ağlamak istemesen de bulursan izle, sonra beğenini söylersin. Bu filmi nasıl bulacağını merak ediyorum.

sevgiler, iyi seyirler...

SERAP dedi ki...

Biri seni durdursun diyorum,başka biRşey demiyorum şeker kız:)Bu filmleri nereden bulduğunla ilgili bir bilgi alabilir miyim acaba?Belki benimde izlemek isteyip te buralarda bulamadığım filmler vardır oralarda.