Pazartesi, Ekim 13, 2008

FRENZY / CİNNET

1972, ABD yapımı bir Alfred Hitchcock filmi.

Hitchcock'un yaklaşık otuz yıl sonra İngiltere'ye döndüğü filmi, Londra sokaklarında dolaşan bir seri katilin hikayesini anlatıyor. Kurbanlarını kadınlar arasından seçen ve onları kravatla boğarak öldürdüğü için "kravatlı katil" diye anılan asıl suçluyla, üzerine kalan suçtan kurtulmaya çalışan masum ve şanssız bir adamın hikayesi. 70'li yıllar sinemasının o koyu renkli havasında geçen, yönetmenin "yanlış adam" temalı filmlerinden biri.

Yönetmenin son dönem filmleri içinde en iyisi ( son beş filmin) olarak gösteriliyormuş sinema çevrelerince. Konu, oyunculuk ve yönetmenlik güzel olsa da, filmin henüz başladığı sahnelerde görülen çıplaklık, yönetmenin filmlerine aşina olanlar için şaşırtıcı oluyor.Tüm kadın kurbanların -ki dört tane- çıplak vücutlarının izleyiciye gösterildiği film, hem bu noktada hem de fazlasıyla benimsediğimiz Hitchcock filmlerinin siyah-beyaz ya da renkli ama yumuşak atmosferinden, mat renklere geçişi sebebiyle bünyenizin kaldıramayacağı bir film olabilir keyif açısından.
Başrolünde Jon Finch'in yer aldığı Frenzy'nin konusuna gelince:

-açıklayıcıdır bilginize-
Açılışı, deniz ve köprünün kuş bakışı görüntüsüyle ve devamında sahilde konuşmacı etrafında toplanan insanların yaptığı film, kısa bir konuşmadan sonra dinleyicilerden birinin sahile vuran kadın cesedini göstermesiyle başlıyor ( Hitchcock da bu sahnede dinleyicilerin arasında gösteriyor kendini). Kadın bir seri cinayete kurban gitmiştir. Katil, kurbanlarını tecavüz edip kravatla boğduğu için "kravatlı katil" adını almıştır.

Sonrasında bir pubda içtiği içkinin parasını ödemediğini söylediği için patronuyla kavga eden Bay Blaney yani Dick'le karşılaşırız. Kavga sonrası işten kovulmuştur. Yakın arkadaşı halde meyve satıcılığı yapan Bob Rusk'ın yardım teklifini geri çevirir ve boşandığından beri görüşmediği, yalnız insanları tanıştırıp evlendiren bir arkadaşlık bürosunun sahibi olan Bayan Blaney'i görmeye gider. Bir süre tartışırlar ve sekreter de kavgalarına şahit olur. Devamında eski eşinin yemek teklifini kabul eder. Ertesi gün, Bayan Blaney, sekreterin öğle yemeğine gittiği saatte "karavatlı katil"in kurbanları arasına girer. Aynı gün, Dick de eski eşini görmeye gider ama kapı kilitlidir ve geri döner. Ama yemekten dönen sekreter onu görür. Ve büroya girdiğinde Bayan Blaney'in cesedini de görür ve gelen polise olanları anlatır, cinayeti Dick'in işlediğini söyler. Polis Dick'in peşine düşer.

Dick olanlardan habersiz sevgilisiyle otele gider. Ama kapının altından atılan gazetedeki haberi okuyunca polisin peşinde olduğunu ve cinayet zanlısı olarak arandığını öğrenir. Otelden kaçarlar ve eski bir arkadaşı onu saklayacağını söyler. Sevgilisi ise çalıştığı puba geri döner.Dick'in eşyalarını toplar. Dükkanın patronu ise gazetedeki haber üzerine polisi arar ve Dick'i bir süre önce kovduğunu, Dick'in sevgilisinin de tehlikede olduğunu söyler. Patron kızla konuşur ve polise haber verdiğini söyler ve kız işten ayrılır.

Yolda Dick'in arkadaşı Bob Rusk'la karşılaşır. Dick ona evinde kalabileceğini söyler.
Kız da "karavatlı katil"in yani Rusk'ın yeni kurbanı olur. Rusk hava karardığında cesedi çuvala koyup bir kamyonun içine atar. Ama evine döndüğünde "R" yazılı kravat iğnesinin yerinde olmadığını görür. Cesetle birlikte onu da attığını anlar ve kamyona geri döner. Çuvalı açmaya uğraşırken kamyon hareket eder. Çuvalı sonunda açar ve iğneyi kzın ellerinin arasında bulur. İğneyi alır ve benzin istasyonunda duran kamyondan iner. Ama çuvalı kapatmayı unutmuştur. Kamyon hareket ettiğinde diğer çuvalların arasından cesedin bacağı dışarı çıkar ve polis kamyonu durdurur. Dick, sevgilisinin öldürüldüğünü öğrenir. Suçun üzerine kalacağını anlar ve arkadaşı Rusk'ın yani katilin yanına gider. Rusk ona yardım edeceğini söyler ve Dick'in valizini alır, evine gider. Dick'e peşinden gelmesini söyler. Rusk, Dick'ten önce eve girer ve öldürdüğü kızın çamaşırlarını Dick'in valizine koyar. Dick eve gelir ama Rusk'ın haber verdiği polisler de peşinden eve girer ve Dick yakalanır. Hapse atılır ama o hapisteyken Rusk yeni bir cinayet daha işler. Ama henüz cesedi saklamamıştır. Dick hapiste kendisini hastaneye göndermenin yolunu bulur ve hastaneden kaçar. Amacı Rusk'ı öldürmektir. Katilin o olduğunu sevgilisinin eşyalarını valizde görünce anlamıştır. Rusk'ın dairesine gider ama Rusk orada yoktur. Polis müfettişi de Dick'in peşinden daireye gelmiştir. Dick, Rusk'ın yatağında yatan yeni cesedi görür ve müfettiş de. Müfettiş Dick'in masum olduğunu düşünmeye başlamıştır. İkisi içerdeyken Rusk elinde büyük bir valizle çıkagelir. Cesedi ortadan kaldırmak için getirdiği valiz, onu ele verir...

...................................................

Filmde teşhirciliğin yer aldığını söylemiştim. Yine filmde müfettişin yemek kursuna giden karısının yaptığı enteresan yemekleri yemek durumunda kaldığı sahneler, kurbanların dillerinin ve gözlerinin fazlaca dışarda olduğu sahneler ve Rusk'ın sarı saçlarının rahatsız edici renk tonu, Hitchcock'un filmlerinde oynayan güzel kadın oyunculara istinaden bu filmde güzelliğe önem vermemiş olması ( belki açık sahneler sebebiyle) tuhaf yanları filmin.

Hitchcock serisi yapmak isteyenler izlemeli elbet ama klasik Hitchcock filmlerini seviyor ve hüsrana uğramak istemiyorsanız bu filmi izlemeseniz de olur.


bir Alfred Hitchcock filmi
1972, ABD
Türkçe altyazılı
116 dk.
suç, polisiye, cinayet


IMDb puanı 7.5/10.

1 yorum:

mr.paradise dedi ki...

varmı bu filmi bir yerlerde izleme şansımız acaba ?