Cuma, Kasım 21, 2008


GAKE NO UE NO PONYO ( KÜÇÜK DENİZKIZI PONYO)

Stüdyo Ghibli'den 2008 yapımı, Japonya'da rekorlar kırmış bir Miyazaki animesi.

Klasik insan olma çabasındaki denizkızı masalına benzese de içerdiği fantastik öğelerin fazlalığıyla benzerliği aşmış bir anime.

Hikayesi kısaca şöyle:
-açıklayıcıdır bilginize-

Denize yakın bir uçurum kenarında annesi ve denizci babasıyla yaşayan 5 yaşındaki Sesuko, deniz kıyısında bir kavanoz bulur. Kavanozun içinde kırmızı elbise giymiş gibi görünen bir balık vardır. Sesuko balığı alır, evine götürür ve onu bir su kabına koyar. Ona "Ponyo" adını verir. Ponyo, Sesuko'nun kanayan parmağını yalar ve insan olma süreci başlar.

Ponyo, Sesuko'yla birliktedir ama onun denizden ayrılmasından hiç de memnun olmayan bir de babası vardır, deniz altındaki kendi oluşturduğu dünyasında yaşayan. Küçük Japon balığı Ponyo'nun kardeşleri de vardır ama Ponyo, bir denizanası sayesinde suyun üzerine çıkmayı başarmış ve Sesuko'nun onu bulmasıyla karaya çıkmıştır. Ponyo'nun denizden ayrılmasıyla doğanın dengesi bozulur ve felaketler başlar.
Bu arada Ponyo, Sesuko'dan ayrılmak zorunda kalır ama fırtına çıktığında annesiyle birlikte arabalarıyla evlerine gitmeye çalışan Sesuko, dalgaların üzerinde yürüyen kırmızı elbiseli bir kız çocuğu görür. Bu kız çocuğu küçük Japon balığı Ponyo'dur. Ponyo'yu alırlar ve tekrar evlerine götürürler. Annesi fırtınada bakımevine gider. Sesuko ve Ponyo ise evdedirler.




Fırtına diner ve Sesuko ve Ponyo oyuncak gemiye binerek anneyi aramaya giderler.
Sesuko'nun annesi ve bakımevindeki yaşlılar da deniz altındaki dünyayla tanışırlar ve Ponyo'nun peri olan annesiyle.
Nihayetinde Ponyo dileğine kavuşur....





.....................................

Tüm çizimler el çizimiymiş. Belki de o yüzden filmin sıcak bir atmosferi var.
Keyifli bir anime ama "mutlaka" filmi değil fikrimce.

bir Hayao Miyazaki animesi
2008, Japonya yapımı
Türkçe altyazılı
100 dk.
anime, aile, macera

IMDb puanı 8.3/10.

işte o sevimli Japon: Hayao Miyazaki....

7 yorum:

cinar dedi ki...

Kıskandım. Çok kıskandım!

zero dedi ki...

Filmekimi'nde çok izlemeyi istediğim filmlerden biri, ama "çıktığı anda tükenen biletler" kategorisinde olduğu için bilet bulamadıklarımdan da biri aynı zamanda. Miyazaki'nin bütün filmleri el çizimi zaten ve bu adamın filmlerini bu kadar özel kılan da bu. İzlediklerim arasından en çok Küçük Cadı Kiki ve Komşum Totoro'yu seviyorum. Her sene en az bir kere izlemem gereken filmlerden. YAŞASIN MİYAZAKİ:)

Unknown dedi ki...

çınar, kıskanma da tavsiye ettiklerimi izle:-)
anime olarak lütfen Hotaru/ Ateşböceklerinin Mezarı'nı izle, bak lütfen diyorum :-))

Zero, iyi bir izleyici olduğun için tebrik ediyorum seni.
Benim favorim de Isao Takahata.
Komşum Totoru'yu izlenecekler listeme ekliyorum.

sevgilerimle...

cinar dedi ki...

Şeker Kız, tavsiyelerini listeme aldığım konusunda ciddiyim. Bu animeyi kıskanmamın sebebi ise Miyazaki'ye olan hayranlığım. Hemen hemen bütün animelerini seyrettim. Bunu çok merak ediyorum o yüzden.
Ateşböceklerinin Mezarını daha önce seyretmiştim ve çok beğenmiştim. O zamanlar blogda böyle film film yazmıyordum tabi. Sen yazdığında da sevindirik olmuştum :)
Benim Miyazaki favorim Sen To Chihiro No Kamikakushi (Spirited Away) ve Hauro No Ungoku Shiro (Moving Castle). Sen de bunları seyret mutlaka :) Sevgiler.

gülçin dedi ki...

aaa niye beğenmedin yahu? ben filmekiminde izledim ve film bitiminde seyircilerin hepsinin yüzünde "miyazaki" dozu almış olmanın verdiği gülümseme vardı, blogumda da yazdım zaten. insan onun filmlerini izleyince sanki dağlarda dolaşıp gelmiş gibi, keyifli ve hafif oluyor. bu filmin özelliği renklendirmesinin elle yapılmış olması, dijital değil yani. o yüzden daha pasteldi zaten. ben onun filmlerinden en çok hangisinbi sevdiğimi seçemiyorum ama yürüyen şato'yu da unutmayalım lütfen.

sevgiler.

defne dedi ki...

bunu izleyen bunu da izledi (ya da ben öyle umut ediyorum): howls moving castle

Unknown dedi ki...

merhaba defne, hoş geldiniz...
yerinde tahmin, evet izledim :-)