Çarşamba, Ekim 14, 2009

TAVUSKUŞU CİNAYETİ

Agatha Christie

1973 basımı bir Agatha Christie kitabı görür de okumaz mıyım, tabiki okurum. Bu ara ödünç aldığım kitapları okumayla meşguldüm ki bu kitaplar arasında yaklaşık yedi yüz sayfalık bir kitap da olunca yazılar biraz arka planda kaldı. Kesintisiz bir okuma serüveni yaşadım. Aslında itiraf etmesi zor olsa da yazma heyecanımı yitirdiğimi hissettim. Hayat bir stres yumağına dönüşünce ister istemez çoğu şeyden el etek çekiyorsunuz, blog da böyle oldu. Ama blog dünyasını, taze yorumlar okumayı, benim için çok şey ifade eden okuma-yazma eylemine dahil olmayı özlediğimden kaldığım yerden devam ediyorum.

Bakalım bu kitabında ne kurgulamış sevgili Agatha?
Belçikalı dedektif Hercule Poirot, ofisine gelip bir cinayet işlemiş olabileceğini söyleyen enteresan bir kızla tanışır. Ama kız ofisinden çıkıp gidince onu bulması pek kolay olmaz. Bunun için polisiye roman yazarı olan bir yaşlı kadının bilgilerinden faydalanır ve ikisi birlikte işlenip işlenmediği belli olmayan bir cinayet vakası üzerinde araştırma yaparlar. Roman yazarı kadın, kızın ailesini tanımaktadır ve H. Poirot'un da aileyle tanışmasına yardımcı olur. Poirot, genç kızın aileden ayrı, iki arkadaşıyla birlikte şehir merkezinde yaşadığını öğrenir. Kızın babası, kız henüz çok küçükken onları terketmiş ve sevgilisiyle birlikte Afrika'ya yerleşmiştir. Yıllar sonra İngiltere'ye döndüğünde kızın öz annesi çoktan ölmüştür ve baba yeni genç ve güzel eşiyle birlikte yaşadıkları eve kızını da alır. Ne var ki kızının pek de anlaşamadığı yeni eşini zehirlemeye çalıştığını düşünür ve bunun üzerine kız evden ayrılır. Kızın ailenin pek de onay vermediği bir de erkek arkadaşı vardır. Kız, yaptığı bazı şeyleri hatırlamamaktadır, yani hafıza sorunu vardır. Bu nedenle üvey annesini zehirlemeye çalışmış olabileceğini ama bunu hatırlamadığını söylemiştir Poirot'a. Ve bir cinayet işlemiş olabileceğini de. Üvey anne hala yaşıyor olduğuna göre kızın bahsettiği cinayet işlenmiş bir cinayet olmalıdır ve kızın iki arkadaşıyla birlikte kaldığı binada, bir kadının kendini camdan atarak intihar ettiğini öğrenir. Acaba bu bir intihar mıdır, yoksa kızın işlemiş olabileceğini söylediği cinayet bu mudur? Acaba yıllar sonra ülkesine çok zengin olarak geri dönen baba, gerçekten kızın babası mıdır? Ortada bir oyun mu var, varsa kızın ev arkadaşlarının bu oyunda rolleri ne? Polisiye yazarın "tavuskuşu" adını taktığı kızın erkek arkadaşını, elinde bıçakla başında yakalanmış olmasına rağmen, genç kız öldürmemiş olabilir mi?
Poirot bu düğümleri yine ustalıkla çözüyor.

Kitabın orjinal adı Third Girl yani Üçüncü Kız. Neden olduğu gibi çevrilmemiş anlamadım. Üçüncü Kız, kitabı çok daha güzel ifade ediyor oysa.
Bir de Gönül Suveren tercümesi, tercümelerini severim ama bu kitapta pek başarılı bulamadım. Okurken rahatsız eden bir çevirisi var, yine de Agatha C. kitabıdır, okuduk.
Beğenime gelince, çabuk okunan, çeviriye rağmen sürükleyici bir kitaptı ama "en"ler arasında yer alacak kadar değil kuşkusuz.

Altın Kitaplar, basım yılı 1973, 188 syf.
Çeviri: Gönül Suveren

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Özlettin kendini :) Geri dönmene ben çok sevindim. Daha çok kitapla buluşmak üzere.

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim, ben de blog dünyasını özledim.

sevgiler...